Pogačarjev trg se je za en dan spremenil v raj za ljubitelje čokolade. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Pogačarjev trg se je za en dan spremenil v raj za ljubitelje čokolade. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
čokoljana
Slaščičar Blaž Habjan med izdelovanjem svoje čokoladne umetnine, ki jo bo ob koncu dneva domov odnesel zmagovalec nagradne igre. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
čokoljana
Ena izmed letošnjih novosti v ponudbi čokoladnega festivala je čokoladni hamburger. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Čokoladni sejem Čokoljana postaja del tradicionalne ponudbe kulinarično obarvanega Pogačarjevega trga. Stojnice, na katerih ob petkih gostuje Odprta kuhna, so se že šesto leto zapored šibile pod težo čokoladnih dobrot.

"Ponudnikov je iz leta v leto več, letos se predstavljajo na šestdesetih stojnicah," je za MMC povedala organizatorka dogodka Maja Kralj. "Zanimanje je izredno veliko, tri četrt stojnic je bilo oddanih že aprila," je pojasnila in dodala, da na stojnicah prevladujejo domači ponudniki, med njimi pa so tako priznani izdelovalci čokolade kot manjše, butične slaščičarne.

Skupaj s številom ponudnikov se vztrajno širi tudi ponudba izdelkov, organizatorji pa ob vsaki izvedbi festivala poskrbijo za novosti – čokoladnim picam, lizikam in pivu se je letos tako pridružil še čokoladni hamburger.

Vse več oblik, vse manj sladkorja
Kljub meglenemu jutru so bile stojnice močno oblegane že od uvodnih ur festivala in ko so skozi meglo posijali prvi sončni žarki, je bil Pogačarjev trg že dodobra nabit z ljubitelji čokoladnih jedi.

Zanimalo nas je, kako se na Čokoljani odražajo prehrambni trendi, ki se v zadnjem času vse bolj nagibajo k zdravi prehrani. "Ljudje si seveda želijo bolj zdravih stvari," nam je pojasnil eden izmed ponudnikov, ki je že pred leti začel izdelovati čokolado brez sladkorja. Povedal nam je, da so se na začetku ljudje njegovi ideji smejali, danes pa je izdelek prodajna uspešnica. "Veliko je povpraševanja tudi po biočokoladah iz naravnih sestavin in po veganskih slaščicah," nam je še pojasnila organizatorka dogodka.

Na festivalu tudi čokoladni zmaj
Na eni izmed stojnic smo med delom ujeli slaščičarja in mednarodno priznanega oblikovalca čokoladnih skulptur Blaža Habjana. Habjan se je v okviru ljubljanskega čokoladnega sejma lotil oblikovanja zmajčka, ki bo ob koncu dneva pristal v rokah oziroma želodcu srečne obiskovalke oziroma obiskovalca.

Organizatorji sicer ocenjujejo, da bo do 21. ure, ko se Čokoljana konča, stojnice čokoladnega festivala obiskalo več kot 15 tisoč obiskovalcev.

Nekaj utrinkov s Čokoljane si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in v videoprispevku RTV Slovenija.