Hrana in pijača
čokoljana
Pogačarjev trg se je za en dan spremenil v raj za ljubitelje čokolade. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
čokoljana
Slaščičar Blaž Habjan med izdelovanjem svoje čokoladne umetnine, ki jo bo ob koncu dneva domov odnesel zmagovalec nagradne igre. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
čokoljana
Ena izmed letošnjih novosti v ponudbi čokoladnega festivala je čokoladni hamburger. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Dodaj v

Čokoljana: čokoladni pici in kebabu se je pridružil še čokoladni hamburger

6. ljubljanski festival čokolade
20. oktober 2018 ob 14:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, RTV SLO

V prestolnici so na svoj račun znova prišli sladkosnedi, ki lahko na ljubljanskem festivalu čokolade poskusijo vse od čokoladnih lizik do čokoladnih pic, kebaba, hamburgerjev in celo čokoladnega piva.

Čokoladni sejem Čokoljana postaja del tradicionalne ponudbe kulinarično obarvanega Pogačarjevega trga. Stojnice, na katerih ob petkih gostuje Odprta kuhna, so se že šesto leto zapored šibile pod težo čokoladnih dobrot.

"Ponudnikov je iz leta v leto več, letos se predstavljajo na šestdesetih stojnicah," je za MMC povedala organizatorka dogodka Maja Kralj. "Zanimanje je izredno veliko, tri četrt stojnic je bilo oddanih že aprila," je pojasnila in dodala, da na stojnicah prevladujejo domači ponudniki, med njimi pa so tako priznani izdelovalci čokolade kot manjše, butične slaščičarne.

Skupaj s številom ponudnikov se vztrajno širi tudi ponudba izdelkov, organizatorji pa ob vsaki izvedbi festivala poskrbijo za novosti – čokoladnim picam, lizikam in pivu se je letos tako pridružil še čokoladni hamburger.

Vse več oblik, vse manj sladkorja
Kljub meglenemu jutru so bile stojnice močno oblegane že od uvodnih ur festivala in ko so skozi meglo posijali prvi sončni žarki, je bil Pogačarjev trg že dodobra nabit z ljubitelji čokoladnih jedi.

Zanimalo nas je, kako se na Čokoljani odražajo prehrambni trendi, ki se v zadnjem času vse bolj nagibajo k zdravi prehrani. "Ljudje si seveda želijo bolj zdravih stvari," nam je pojasnil eden izmed ponudnikov, ki je že pred leti začel izdelovati čokolado brez sladkorja. Povedal nam je, da so se na začetku ljudje njegovi ideji smejali, danes pa je izdelek prodajna uspešnica. "Veliko je povpraševanja tudi po biočokoladah iz naravnih sestavin in po veganskih slaščicah," nam je še pojasnila organizatorka dogodka.

Na festivalu tudi čokoladni zmaj
Na eni izmed stojnic smo med delom ujeli slaščičarja in mednarodno priznanega oblikovalca čokoladnih skulptur Blaža Habjana. Habjan se je v okviru ljubljanskega čokoladnega sejma lotil oblikovanja zmajčka, ki bo ob koncu dneva pristal v rokah oziroma želodcu srečne obiskovalke oziroma obiskovalca.

Organizatorji sicer ocenjujejo, da bo do 21. ure, ko se Čokoljana konča, stojnice čokoladnega festivala obiskalo več kot 15 tisoč obiskovalcev.

Nekaj utrinkov s Čokoljane si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in v videoprispevku RTV Slovenija.Miha Zavrtanik
čokoljana
čokoljana
čokoljana
čokoljana
čokoljana
čokoljana
čokoljana
čokoljana
č
čokoljana
čokoljana
čokoljana
Prijavi napako
Komentarji
simnov
# 20.10.2018 ob 14:27
ene kombinirke prosim
Hijena
# 20.10.2018 ob 15:02
Orodje je prav zanimivo, izgleda kot pravo...
Lublanski
# 20.10.2018 ob 16:04
če bi blo za vse, ki je na razpolago 1€/kos, bi blo pa sploh super .. tko pa spet cene k da serjemo dnar
Mr.Mr.
# 21.10.2018 ob 07:02
To vse skup ni nič, dokler nimajo čokoladnega regrata ali vampov s čokolado.
Mihsss
# 20.10.2018 ob 14:32
Tisto orodje je zanimivo na pogled, ne vem pa, če bi z veseljem ugriznil v "zarjavel" ključ. Imam raje čokolado v drugačni obliki. Dobrote iz pete slike bi bile zame.
Juhu
# 20.10.2018 ob 20:46
Kake veze ma kebab s čokolado.
SMERŠ
# 20.10.2018 ob 15:56
vrhunsko. vse bi pojedu
Eleni
# 20.10.2018 ob 17:59
Sori Leonis, ni ti treba biti oseben. Ker to ni ok. Jaz opozarjam, da se glavno mesto spreminja v spektakel nižjega ranga. Takih nekvalitetnih ali neustreznih dogodkov je veliko in v mestno jedro ne spadajo, ali pa bi morali biti postavljeni veliko višji kriteriji za izvedbo. Pojdite kdaj še kam drugam, izven Slovenije pogledat, kako se zadevam streže in kako so takšni dogodki organizirani. Čokolodnih klešč in nabijanja preglasne in za staro mestno jedro neprimerne glasbe tam ni.
Eleni
# 20.10.2018 ob 15:07
V resnici zgleda festval nedostojno in ceneno. Prav tako nabijajo glasbo ala dj Umek. Grozno. To je ljubljansko mestno sobotno jutro na tržnici. MOL, to spada v Btc, ne pa v mestno jedro. Tega s.... ljubljančani v mestnem jedru nočemo!
Eleni
# 20.10.2018 ob 15:13
Plus, ko človek pogleda te slike, dobi občutek, da se je našim slaščičarjem docela zmešalo. Kdo to kupi? Fuj, grdo. Grda, cenena na pogled in blaznih oblik čokolada!
Kazalo