Hrana in pijača
Slavje za vpis na seznam s pico marinaro. Foto: EPA
Da Michele - legendarna neapeljska picerija, kjer že desetletja pečejo po isti recepturi. Foto: Reuters
Pravila za pravo napolitano so natančna in stroga. Foto: Reuters

Dodaj v

Neapeljska pica pristala na Unescovem seznamu kulturne dediščine

Slavje za Italijane
7. december 2017 ob 12:22
Neapelj - MMC RTV SLO, Reuters

Umetnost priprave neapeljske pice je priznal tudi Unesco in jo vpisal na seznam svetovne kulturne dediščine, kamor je uspelo priti tudi nizozemskim mlinom na veter in slovenskim kurentom.

Unesco je veščino neapeljskih picopekov, tako kot obhode kurentov, danes vpisal na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. "Čestitke, Italija," so po srečanju v Džedžuju v Južni Koreji, kjer so potrjevali kandidate, tvitnili iz Unesca.

Italija je kandidaturo priprave znamenitih neapeljskih pic utemeljila z argumentom, da gre za del italijanske kulturne in gastronomske tradicije.

Stroga pravila
Pravila za pripravo prave neapeljske pice so stroga in jasna - najpomembnejše je testo, ki ga razvaljajo na tanko (!), ga najpogosteje obložijo zgolj s paradižnikom San Marzano, mocarelo in baziliko (margerita) ali pa s paradižnikovo omako, origanom in česnom (marinara), nato pa na hitrico spečejo v razgreti peči na drva.

Prava neapeljska pica ima določene tudi dimenzije - njen premer ne sme biti večji od 35 centimetrov. Testo prave "napolitane" je tanko, izjema je rob, ki se po peki napihne okoli obloženega dela.

Točno take (in samo omenjeni dve vrsti) pečejo v stari piceriji Da Michele, ki velja za najboljšo picerijo v mestu in pred katero se vijejo dolge vrste. Priporoča jo tudi Michelinov vodnik, rustikalna picerija s picami za 4 evre pa je gostila že številne zvezdnike, med drugim pa je v njej v filmu Jej, moli ljubi jedla tudi Julia Roberts.

Skrivnost je v preprostosti
Navedbe, kdaj je pica nastala in kdo jo je prvi spekel, se sicer razlikujejo, a Neapeljčani pravijo, da je pico margerito, ki s svojimi barvami italijanske zastave velja za klasiko, prvi leta 1889 spekel neapeljski kuhar v čast kraljice Margerite ob njenem obisku Neaplja.

Italijani so nad odločitvijo Unesca navdušeni. Med njimi je tudi Romano Fiore, lastnik picerije Fiore v Rimu. "Počaščen sem, kot so počaščeni vsi Italijani in Neapeljčani. Pica ima večstoletno zgodovino," je povedal za Reuters.

Ni pa vsem Italijanom všeč, v kaj se je pica, zdaj ena najbolj priljubljenih svetovnih jedi, sprevrgla. Nekatere picerije namreč kar tekmujejo, koliko okusov bodo postregle in s čim vsem bodo testo obložile, ob čemer gredo mnogim Italijanom lasje pokonci.

Matteo Martino, eden od rednih gostov v piceriji Fiore, je ob današnji novici z Unesca dejal, da misli in upa, da bo vpis na seznam tujce ozavestil, kako se dela pica, "brez nutelle ali ananasa".

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Highland
# 07.12.2017 ob 14:06
Spostovana K.S. Ne razumem kaj ste hotela povedat z izrazom "pizzaiuoli" v oklepaju? "Pizzaiuolo" je pico-pek v Napolitanscini, ne pa Pizza.. Pozabila ste omeniti znamenite pizze fritte oz cvrte pizze, ki so tipicne za Napoli in so prava klasika pizz. Poleg tega je tu zelo popularna pizza "mbuttunata", cvrta pizza s polnjenjem.. ( scarola, mozzarella,paradižnik, itd..) Priporočam poskusit!
tureavanture
# 07.12.2017 ob 14:56
slovenske picerije ob meji z italijo so veliko boljše kot tiste na meji v Italiji, zato je tudi 80% strank v naših obmejnih picerijah italijanov
Manos de Piedra
# 07.12.2017 ob 15:17
@313:
"Take pice kot si jih opisal dobiš prav povsod, vključno z Italijo. Živim na italijanski meji in ti lahko mirno rečem, da kar se povprečja med picerijami tiče, smo tam-tam. Drži, da cvetobera italijanskih picerij ne dosega nihče. Ampak samo cvetobera. Ostalo je bolj kot ne enako."

Pica itak ni ravno "italijanska" jed ampak z juga Italije. To je nekako kot če bi od Primorcev pričakoval, da delajo prekmurske jedi.

Napolitanci so tako ali tako kulturno, etnično in jezikovno čisto drugačni ljudje kot severni Italijani. Poglej si serijo Gomorra. To je nek svet zase. Ostali Italijani se jih sramujejo in jih gledajo zviška, zato je tudi za njih pica klošarska jed.

Staje senza pensier’
smithies
# 07.12.2017 ob 16:34
Pa še to, ob pici italijani pijejo pivo, ob drugih jedeh pa vino.
jfri
# 07.12.2017 ob 15:33
No, testa za pravo neapeljsko pico definitivno ne valjajo, glavni catch, ki jo loči od vseh ostalih "navadnih" pic pa je predvsem v ravno pravem razmerju sestavin za testo, času in temperaturi vzhajanja, ter v temperaturi peči. Sveže pečena pica ima potem v sredini povsem tenko in mehko, na robu pa močno napihnjeno, skoraj votlo testo, ki je na vrhu rahlo hrustljavo zapečeno. Vse skupaj se potem dobesedno stopi v ustih, da skoraj ne rabiš žvečiti.

Temu se 99% slovenskih picerij niti ne približa. Za približen občutek, kako izgleda taka pica, priporočam obisk picerije Štoria v Kopru. Za ljubljanski Verace ne upam reči, ker še nisem bil tam, ampak tudi tam naj bi bile prave.
SamoRes
# 07.12.2017 ob 12:25
Zdaj me bodo še tožili ker sem požrl že nekaj sto kulturnih dediščin.
313
# 07.12.2017 ob 15:10
slovenske picerije ob meji z italijo so veliko boljše kot tiste na meji v Italiji, zato je tudi 80% strank v naših obmejnih picerijah italijanov

Sem hotel že prej napisat, čeprav je to bolj stvar vsake posamezne picerije. Na obeh straneh imaš slabe (OK, zares slabih je malo oz. se hitro izboljšajo ali pa propadejo), solidne, zelo dobre in vrhunske. Bi pa tudi tako preko palca rekel, da je zelo dobrih in vrhunskih pri nas več kot pa na italijanski strani ob meji. Samo zato, ker je neka picerija v Italiji, ni nobena garancija, da bo pica kaj boljša kot pri nas. Enako velja za pašto oz. testenine.

Mimogrede, pred leti je v stari Gorici krajši čas bila picerija, kjer so pekli pice iz Hoferja! Pazi, to je bila prav picerija in ne neka menza, ki ponuja tudi pice. Seveda je že dolgo ni več, oz. je tam zdaj druga restavracija (če so isti lastniki, ne vem).
Sussudio
# 07.12.2017 ob 18:50
tureavanture
daj ne nakladaj... italijani hodijo jesti v Slovenijo ker je tu ceneje. Pa nasploh italijani hodijo veliko več ven jesti kot pa mi. Jasno da gostilne na primorskem živijo od italijanskih gostov.
Manos de Piedra
# 07.12.2017 ob 16:56
@smithies:
" Neapelj je najboljše mesto v Italiji, mesto z dušo in izjemno kulinariko. Vsi ki se ga izogibate, obvezno v Neapelj!"

Največji legendi v Neaplju sta Ciro di Marzio in Genny Savastano.
Manos de Piedra
# 07.12.2017 ob 16:23
313:
"V Verace še nisem bil, sem pa dobil različna mnenja, od tega da je top of the tops pa do tega da ni nič posebnega (da je slaba ali zanič, mi ni rekel nihče)."

Pica v Veraceju zgleda enako kot na sliki 10/11 v članku. Če kdo ne mara njihove pice pač ne mara napolitanske pice ali pa so naročali zraven razne dodatke. Kar je pač razumljivo, okusi so različni. Poleg tega ima dosti ljudi tukaj navado ob pici lokat pivo, kar se meni zdi, da ob pravi napolitanski margeriti res ne paše, ker ni tako slana in mastna kot "slovenske" pice.
313
# 07.12.2017 ob 15:47
a približen občutek, kako izgleda taka pica, priporočam obisk picerije Štoria v Kopru. Za ljubljanski Verace ne upam reči, ker še nisem bil tam, ampak tudi tam naj bi bile prave.

Za Štorio zna držat, nisem bil že dolgo, sprva je nihala, a zadnje izkušnje so super, čeprav imajo tudi te izkušnje dolgo brado.

V Verace še nisem bil, sem pa dobil različna mnenja, od tega da je top of the tops pa do tega da ni nič posebnega (da je slaba ali zanič, mi ni rekel nihče).

Svoj čas so imeli tako pico, kot jo opisuješ, tudi v Guštu v Izoli, nimam pojma kako je zdaj tam, nisem bil tam že leta.
Manos de Piedra
# 07.12.2017 ob 15:46
@313:
"Ja, se strinjam, ampak Highland je napisal "Za Slovenceljne je najpomembnejse da je na pizzi 2cm na debelo nametano iz vseh vetrov.".

Tako pico dobiš povsod po svetu, tudi v Italiji, torej ni taka pica značilna zgolj za "Slovenceljne". To je bila v bistvu poanta mojega komentarja."


Se strinjam. Sicer pa imamo v Ljubljani napoletansko picerijo Verace, kjer je picopek iz Neaplja in dela pice na njihov način, uvaža sestavine... In je vedno polno. Tako da je tudi Slovencem to všeč.
313
# 07.12.2017 ob 15:37
Pica itak ni ravno "italijanska" jed ampak z juga Italije. To je nekako kot če bi od Primorcev pričakoval, da delajo prekmurske jedi.

Ja, se strinjam, ampak Highland je napisal "Za Slovenceljne je najpomembnejse da je na pizzi 2cm na debelo nametano iz vseh vetrov.".

Tako pico dobiš povsod po svetu, tudi v Italiji, torej ni taka pica značilna zgolj za "Slovenceljne". To je bila v bistvu poanta mojega komentarja.
313
# 07.12.2017 ob 14:31
Dajte res popravit tisti "pizzaiuoli" v oklepaju, ker se res bere, kot da gre za vrsto pice, v resnici pa je, kot je že Higland povedal, zgolj neapeljski naziv za picopeka.
313
# 07.12.2017 ob 14:26
@Highland

Take pice kot si jih opisal dobiš prav povsod, vključno z Italijo. Živim na italijanski meji in ti lahko mirno rečem, da kar se povprečja med picerijami tiče, smo tam-tam. Drži, da cvetobera italijanskih picerij ne dosega nihče. Ampak samo cvetobera. Ostalo je bolj kot ne enako.
smithies
# 07.12.2017 ob 17:15
Največja legenda je Diego Armando Maradona ;)
elektrupunk
# 07.12.2017 ob 15:31
ma kakor koli potegneš...je naša "zahodna kultura" kar posvojila pico ... ..težko je najti nekoga (razen kakšnih OH psihopatov) ki ne bi vsake toliko z veseljem kakšne pohrustal.. dejansko jed ki jo jedo povsod kjer je kruh vkoreninjen.. zasluženo na seznamu ta rečmo ji originalna različica.. kakša pa komu paše je pa stvar okusa.. vsakemu svoje ..
Joe Profaci
# 07.12.2017 ob 21:31
Manos de piedra ne zajebavaj, he he he, ne gledajo vsi istih serij.
Sussudio
# 07.12.2017 ob 18:52
sik
če imaš rad "polne" pizze potem je jasno da imaš raje slovensko varianto, ameriško, britansko... tipična italijanska pizza je relativno lahek obrok, ki ga v Italiji jejo skoraj da izključno za večerjo.
PikiMiki
# 07.12.2017 ob 16:18
@Highland
Hehe, kokr da nimaš picerije na vsakem koraku, in si lahko izbereš takšno po lastnem okusu ;)
sik
# 07.12.2017 ob 16:08
Tele neapeljske še nisem poskusil in izgleda odlično sem pa jo veckrat jedel v srednji Italiji in sem bil razocaran.
Od tiste na kose do cele.
Moram priznati da sem pri nas že dosti boljše jedel, bolj polne če drugega ne.
Gepard007
# 08.12.2017 ob 04:13
Eh Italijani nikoli ne spacajo tako okusnih pic kot jih imamo mi!
tulumba
# 07.12.2017 ob 18:30
Mandela pa Freddie sta legendi....
Po petintridesetih letih picohlastanja po sloveniji, sem prvič jedel pizzo v Parmi...to je tisto mesto v Italiji. Testo se topi v ustih in rahlo hrustljavo....in pirček.
Daedalus
# 07.12.2017 ob 18:29
@smithies
Edina prava pica je v Neaplju, vsem ostalim bi morali prepovedati uporabo, zlasti picam z vsem možnim sranjem gor, kjer vodijo američani.

Kje pa ti spiš. da te ne ukradejo?

Tako kot večino jedi obstaja tudi za pizzo veliko načinov oz. specifično zaradi stila jedi (zelo univerzalna platforma in način priprave) je teh načinov toliko več kot pri drugih jedeh. Napolitana je samo en specifičen stil pizze, ni pa pizza samo ena. Pizza je nadpomenka pizzi napolitani. In kolikor vem "pizza" ni geografsko in recepturno zaščiteno ime ene specifične jedi. Niti napolitana ni. Če bi imeli neko pametno osnovo, potem bi že bila zaščitena. In to brez mozzarelle, ki se je začela pizzam dodajat kasneje, torej po "izumu" izvornega recepta.

Če bo nekdo neko obilno obloženo pizzo imenoval napolitana, potem ga kar okrcaj in poduči. Ma ne mi pa zdej srat vsepovprek...ker potem si bomo morali izmisliti 1000 novih imen za svakojake jedi, ki imajo 100 in en način priprave.
PikiMiki
# 07.12.2017 ob 16:27
Jaz nikoli ne morem pit piva pri pizzi. Nekako mi pizza spremeni okus piva :(
smithies
# 07.12.2017 ob 16:33
Edina prava pica je v Neaplju, vsem ostalim bi morali prepovedati uporabo, zlasti picam z vsem možnim sranjem gor, kjer vodijo američani.
Verace v Ljubljani je bil modna muha, zdaj brez težav dobiš mesto. Delajo pa zagotovo najboljše in edine skoraj prave pice v Sloveniji. Sam bi rekel, da je cca. 85% neapeljske.
Neapelj je najboljše mesto v Italiji, mesto z dušo in izjemno kulinariko. Vsi ki se ga izogibate, obvezno v Neapelj!
Highland
# 07.12.2017 ob 13:55
Za Slovenceljne je najpomembnejse da je na pizzi 2cm na debelo nametano iz vseh vetrov.. Samo da se "NAZREMO"... style, takih gnusnih pic kot sem videl pri nas, malokje vidis. Od zrezkov, pomfrija, fizola, koruze, celo parmezana naribanega v prah in posutega cez rukolo za katerega rabis najprej sesalec da ga dol poberes in zatem se vrtno kosilko da odstranis travnik rukole s pizze sem dozivel.. Da o kakovosti surovin iti ne govorim..
bobko1
# 07.12.2017 ob 14:02
Margerita je super,samo če je kot dodatek še mortadela !
Hrana in pijača
Kazalo