Redzepi je skeptikom dokazal, da kraljevanja Nome še ni konec. Foto: Reuters
Redzepi je skeptikom dokazal, da kraljevanja Nome še ni konec. Foto: Reuters
Presrečni zmagovalci. Foto: The World's 50 Best Restaurants
Ena izmed Redzepijevih stvaritev. Foto: Noma
Bratje Roca so se letos morali zadovoljiti zgolj z nazivom najboljšega slaščičarja (ta je pripadel Jordiju Roci). Foto: El Celler de Can Roca
"Nabiralnik" Redzepi je v desetih letih revolucioniral vrhunsko kulinariko. Foto: Time
Nomina ekipa na podelitvi. Foto: The World's 50 Best Restaurants 2014
V tretjeuvrščeni Osterii Francescani ustvarja Massimo Bottura. Foto: Osteria Francescana

V Londonu so že tradicionalno slavnostno razodeli San Pellegrinov seznam 50 Best Restaurants, ob tem pa podelili še posebne individualne nagrade tistim, ki so zaznamovali leto.

In če je lani Redzepi slutil, da bo naziv najboljše restavracije izgubil (med drugim tudi zato, ker je zaradi trebušne gripe zbolelo več deset gostov), je bilo za 36-letnega vrhunskega kuharja, rojenega danski materi in makedonskemu očetu, veselje toliko večje. "Kriza srednjih let", je lastnik köbenhavnske Nome označil lansko "črno leto", ko je pristal "le" na drugem mestu, krono pa (zdaj se je izkazalo, da samo začasno) predal bratom Roca iz španske restavracije El Celler de Can Roca.

Kaj se je v preteklem letu spremenilo? Svež pristop in energija, menijo ocenjevalci in Redzepi sam. Če jih je do zgodnejših uspehov vodila intuicija in odkritje vsega surovega in prvinskega v okolici, da so ponovno dobili samozavest in zaupanje vase, dolgujejo razširitvi znanj in eksperimentiranju. Veliko jedi je zdaj dejansko preprostejših, a nič manj izvirnejših. In še vedno ostajajo zvesti svoji "nabiralniški" filozofiji uporabe zgolj nordijskih surovin.

24-hodna prvinska ekstravaganca
V Nomi ne dobite najokusnejše hrane, vam vedo povedati tisti, ki so v njej že jedli ali bili tam na praksi - med njimi tudi nekateri slovenski kuharski mojstri, kot je Igor Jagodic. Noma in Redzepi imata v sodobni kulinariki tako velik pomen zaradi drugih dejavnikov - sprožitve trenda lokalnega, uporabe zelo prvinskih surovin in načina predstavitve, okleščenega vsega nepotrebnega do maksimuma.

Gostom v tej restavraciji s 45 sedeži, ki stoji v köbenhavnskem pristanišču, postrežejo 24-hodni meni, na katerem najdemo take delikatese, kot so morski ježek na toastu, jetra polenovke, goveji tatarec po Nomino in celo mravlje. Eno sezono gostje po mizi lovijo žive škampe, drugo si sami pečejo jajce. "Prvinska", je beseda, s katero najbolje opišemo to dansko institucijo, ki bo svojo deseto obletnico proslavila tudi z dvomesečnim gostovanjem na Japonskem, kjer se bo ekipa učila novih veščin, svojo filozofijo pa prenašala na japonske surovine.

Med najboljšimi 50 največ Špancev in Američanov
"Gozdna kislica je premagala kaviar. Porivač tjulnjev (ena od žaljivk, s katero so kritiki na začetku obkladali Nomo, op. a.) je pokosil vse," je dejal vedno neposredni Redzepi v zahvalnem govoru. Bratje Roca iz Girone so se morali zadovoljiti z drugim mestom, tretje pa je pripadlo Osterii Francescani v Modeni v Italiji.

Sledijo Eleven Madison Park (New York), Dinner by Heston Blumenthal (London), Mugaritz (Španija), DOM (Brazilija), Arzak (Španija), Alinea (Chicago) in The Ledbury (London). V razširjeni stoterici najboljših slovenskih predstavnikov žal ni, čeprav se je tja leta 2010 kot edinemu Slovencu do zdaj uspelo uvrstiti Janezu Bratovžu oz. njegovi JB (na 89. mestu leta 2010).

Velik finančni priliv za restavracije
Izbor 50 najboljših restavracij nosi v kulinaričnem svetu veliko težo, vpliva na promet in na finančni uspeh srečnih izbrancev, za mnoge pa pomeni mesto med 50-erico celo več kot Michelinove zvezdice. Zanimivo je, da je med 50 najboljših največ Špancev in Američanov (oboji s po sedmimi predstavniki), šele tretji pa so Francozi s po petimi.

Na sinočnji podelitvi so podelili tudi nagrado vzhajajoči zvezdi (Saison, San Francisco), najboljšemu slaščičarju (Jordi Roca, El Celler de Can Roca), najboljši trajnostni restavraciji (Azurmendi, Španija), najboljši ženski vrhunski kuharici (Helena Rizzo, Mani, Brazilija), najboljšemu kuharskemu mojstru po izboru stanovskih kolegov (Alex Atala, D.O.M., Brazilija) in nagrado za življenjsko delo (Fergus Henderson, St. John, London).
Seznam 50 najboljših:

1. Noma, Danska
2. El Celler de Can Roca, Španija
3. Osteria Francescana, Italija
4. Eleven Madison Park, New York, ZDA
5. Dinner by Heston Blumenthal, VB
6. Mugaritz, Španija
7. D.O.M., Brazilija
8. Arzak, Španija
9. Alinea, Chicago, ZDA
10. The Ledbury, VB
11. Mirazur, Francija
12. Vendôme, Nemčija
13. Nahm, Tajska
14. Narisava, Japonska
15. Central, Peru
16. Steirereck, Avstrija
17. Gaggan, Tajska
18. Astrid y Gaston, Peru
19. Faviken, Švedska
20. Pujol, Mehika
21. Le Bernardin, New York, ZDA
22. Vila Joya, Portugalska
23. Restaurant Frantzén, Švedska
24. Amber, Hong Kong
25. L'Arpege, Francija
26. Azurmendi, Španija
27. Le Chateaubriand, Francija
28. Aqua, Nemčija
29. De Librije, Nizozemska
30. Per Se, New York, ZDA
31. L'Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Francija
32. Attica, Avstralija
33. Nihonryori RyuGin, Japonska
34. Asador Etxebarri, Španija
35. Martin Berasategui, Španija
36. Mani, Brazilija
37. Restaurant Andre, Singapur
38. L'Astrance, Francija
39. Piazza Duomo, Italija
40. Daniel, New York, ZDA
41. Quique Dacosta, Španija
42. Geranium, Danska
43. Schloss Schauenstein, Švica
44. The French Laundry, Yountville, ZDA
45. Hof Van Cleve, Belgija
46. Le Calandre, Italija
47. The Fat Duck, VB
48. The Test Kitchen, JAR
49. Coi, San Francisco, ZDA
50. Waku Ghin, Singapur