Pripravljene jedi bodo brezplačno delili med obiskovalce. Teh pričakujejo okoli 15.000. Foto: Rene Gomolj
Pripravljene jedi bodo brezplačno delili med obiskovalce. Teh pričakujejo okoli 15.000. Foto: Rene Gomolj

Mesto bo ves dan dišalo po praženem krompirju, pa tudi po številnih drugih dobrotah, saj bodo pražen krompir z različnimi prilogami ekipe pripravljale vsaka po svojem izvirnem receptu. Nekatere k temu dodajo klobaso ali pečenko, drugi iz bolj severnih držav pa lososa.

Kot je povedal predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Dušan Vrtovec, so za tokratni festival prvič oddali vse razpoložljive stojnice. Ekipe prihajajo iz Slovenije, Švedske, Nemčije, Avstrije, Madžarske, Črne gore in Islandije.

Ekipe se morajo na festivalu držati desetih zapovedi, med katerimi je tudi ta, da morajo pripravljeno jed med obiskovalce deliti brezplačno, in sicer obvezno v papirnatih ali lončenih skodelicah. Recept za posamezno jed, ki je last posameznika, nato odstopijo tudi društvu.

Glede na zanimanje po besedah predsednika omenjenega društva v Radljah pričakujejo okoli 15.000 obiskovalcev, za katere domačini pripravljajo tudi možnost vodenega ogleda kulturnih in drugih znamenitosti Radelj. Vse skupaj pa bo spremljalo glasbeno dogajanje.

Zaradi festivala je danes v središču Radelj ob Dravi zaprtih nekaj ulic in ponekod spremenjen prometni režim.

Več kot 2.000 članov
Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki festival vsako leto pripravlja na drugi lokaciji, tudi v tujini so ga že izvedli, ima več kot 2.000 članov po vseh kontinentih. Prihodnje leto nameravajo idejo praženega krompirja kot samostojne jedi širiti tudi v Italijo in na Hrvaško.

Poleg tega prihodnje leto ob 250. obletnici ukaza Marije Terezije o obveznem sajenju krompirja na Slovenskem načrtujejo praženje krompirja pred dunajsko mestno hišo, je povedal Vrtovec. Marija Terezija je ta ukaz izdala leta 1767 in s tem pripomogla k izkoreninjanju lakote na Slovenskem.