Rok se bo s svojim naravnim arašidovim maslom predstavil na Kickstarterju. Foto: Osebni arhiv
Rok se bo s svojim naravnim arašidovim maslom predstavil na Kickstarterju. Foto: Osebni arhiv
Rok Starič
Rok Starič pred stavo ... Foto: Osebni arhiv
Rok Starič
... in Rok Starič po stavi. Foto: Osebni arhiv

Rok me je čakal na terasi - s svojim naravno pridelanim arašidovim maslom. Če bi mu kdo pred dvema letoma rekel, da se mu bo življenje tako spremenilo, mu verjetno ne bi verjel. Takrat je sprejel stavo. Iz stave se je rodila ljubezen do športa, iz tega je izšla želja po zdravem prehranjevanju, saj stave brez športa in zdrave prehrane niti ne bi mogel dobiti. Kot rezultat vsega tega pa se je rodila zanimiva poslovna ideja, s katero Rok začenja promocijo na Kickstarterju.

"Kaj pa, če bi sam naredil arašidovo maslo?"
Zakaj arašidovo maslo, mi je povedal kar Rok sam. "Pred dvema letoma na neko deževno nedeljo smo s prijatelji sedeli ob kavi, kjer sem začel listati po revijah. Naletel sem na revijo, kjer so se v oglasih postavno razkazovali izklesani fantje. Za šalo sem dejal, da bi kaj podobnega lahko dosegel tudi jaz. Sam sem takrat tehtal 113 kg in za svojo postavo nisem naredil veliko. Padla je stava. Začel sem se ukvarjati s športom, spremenil sem način prehranjevanja in rezultati so se kmalu pokazali," je povedal.

Po koncu stave, torej po letu dni, se Rok ni vrnil v stare tirnice. Še bolj se je posvetil svoji prehrani. Zaradi velike ljubezni do ameriške kulture mu je bilo arašidovo maslo pri srcu že od prej in ga je redno uporabljal v svoji prehrani. "Po preučevanju literature in spleta sem ugotovil, da je arašidovo maslo zaradi svoje sestave zelo priljubljeno pri rekreativnih in profesionalnih športnikih, zaradi njegovega edinstvenega okusa pa so ga vzljubili tudi številni drugi. Idealen je za pripravo zdravih jedi ali prigrizkov, saj vsebuje le zdrave maščobe in obilico beljakovin," je nadaljeval Rok.

Ker je privrženec naravne prehrane, je ob iskanju arašidovega masla brez umetnih dodatkov naletel na številne omejitve. "Ponudba je na ameriškem trgu velika, a večina proizvajalcev v arašidovo maslo vnaša tudi soli in različna olja. Ker sem želel uživati ob popolnoma naravnem arašidovem maslu, sem se odločil, da ga poskusim pripraviti sam," mi je razlagal Rok, medtem ko sem sama že okušala njegovo stvaritev.

"Ročno sem luščil vsak arašid posebej"
"Po natančni preučitvi postopkov priprave in številnih degustacijah sem našel recept, ki omogoča pripravo najokusnejšega arašidovega masla. Spomnim se, kako sem na terasi več ur ročno luščil arašide. Danes dobivam arašide od skrbno izbranih pridelovalcev iz Južne Amerike. Vsakega posebej pregledam in izberem tiste, ki bodo mojemu proizvodu dali najboljši okus, barvo in teksturo. Naravno arašidovo maslo pripravljam po dobro dodelanem postopku praženja in mletja, ki zahteva ogromno pozornosti," mi je navdušeno razlagal Rok.

Vsi, ki bi radi poskusili Rokovo arašidovo maslo, se lahko udeležite predstavitve v ponedeljek, 25. maja, ob 17. uri v prostorih Ustvarjalnika (Zemljemerska 12), kjer bo Rok predstavil zanimive jedi in recepte iz svojega arašidovega masla.


"Zaradi izredne priljubljenosti masla sem opazil, da moram več sredstev vložiti v razvoj večjega mlinčka, ki mi bo omogočil, da bom lahko izpolnil vsa naročila. Hkrati je veliko omejitev tudi pri industriji hrane v Sloveniji, ki velja za eno najstrožjih na svetu. Pred lansiranjem izdelka je treba zadostiti velikemu številu različnih meril. Izredno sem vesel, da lahko danes potrdim, da je Rokovo arašidovo maslo potrdil Nacionalni inštitut z znamko, da je neoporečno in popolnoma naravno."

V razvoj s pomočjo Kickstarterja
"Dolgo sem maslo prideloval z gospodinjskimi aparati iz domače kuhinje. Potem pa sem naredil korak naprej," je povedal Rok, ki je z mladimi inženirji razvil mlinček za fino mletje arašidov. "Odločil sem se, da proizvod predstavim na platformi za množično financiranje – Kickstarter, svoj pohod bo začel v ponedeljek, 25. maja. Na voljo bo omejena količina izbranega masla. Najhitrejši podporniki pa bodo deležni tudi posebnega, ročno izdelanega darila – lesenega noža, ki je izdelan za točno teksturo mojega masla."

"Podjetništvo me je posrkalo vase"
Rok se je odločil, da se preizkusi tudi na pravi poslovni poti. "Ali bo s tem mogoče preživeti, bo seveda odvisno od nadaljnjega povpraševanja, seveda pa bom ves svoj trud vložil v to, da ideja preraste v nekaj večjega in se razvija naprej," je sklenil Rok Starič. "Podjetništvo me je posrkalo vase. Izzivi so zanimivi in vredni vsake minute mojega časa in truda. Osebe, s katerimi se srečuješ, stiki, ki jih vzpostaviš, imajo poseben čar. Vsekakor pa me najbolj navdušuje zadovoljstvo strank, ki se z veseljem vračajo po sveže pripravljeno arašidovo maslo."

Maja Kovač