Foie gras - vam diši ali vas ob prizoru prej zmrazi? Foto: Reuters
Foie gras - vam diši ali vas ob prizoru prej zmrazi? Foto: Reuters
Tako je videti prisilno hranjenje gosi. Foto: Reuters

Zvezni sodnik v Los Angelesu je namreč na pobudo predstavnikov vzrediteljev gosi in restavracij razveljavil leta 2012 sprejeto prepoved te jedi, ki je poleg gurmanskih užitkov tudi neločljivo povezana z mučenjem živali. Način, na katerega pridobivajo meso za foie gras, je sporen zato, ker gosi prisilno hranijo skozi požiralnik, na ta način pa se jim izjemno povečajo jetra, iz katerih izdelujejo tako dragoceno pašteto.

Na ponovno postavitev foie gras na jedilnike so se odzvali aktivisti za pravice živali Peta, ki jed imenujejo "mučenje v pločevinki". Na svoji spletni strani so zapisali: "Foie gras v francoščini pomeni mastna jetra, Fathead pa je ameriška beseda za nesramne kuharske mojstre, ki jih mora zakon prisiliti v to, da nehajo streči skoraj do razpočenja napihnjene organe na krut način prisilno hranjene ptice."

Na obtožbe so se po pisanju CNN-a odzvali z ugledne gosje farme Hudson Valley Foie Gras, na katero prisega tudi sloviti chef Anthony Bourdain, svoj način dela opisujejo kot "prosto rejo". Vse, ki bi jih njihov način vodenja farme zanimal, so povabili na ogled, hkrati pa pojasnjujejo, da gosi hranijo trikrat na dan, vsakič pa proces traja 10 sekund, zato naj početje ne bi "telesno škodilo gosem".

Mnogi kuharski mojstri so se razveljavitve prepovedi razveselili, hkrati pa dodali, da je šlo za precej "hinavsko" uredbo, saj priprava in uživanje mesa živali, ki jih hranijo z rastnimi hormoni in/ali živijo v nemogočih razmerah ter v nenehnem strahu in stresu, v ZDA nista prepovedana.