Pivo je skranjeno v sodih, ki pridejo pod fontano s posebnim dvigalom. Zanimanje med pivovarji je veliko, zato se bodo znamke piv spreminjale. Foto: RTV SLO
Pivo je skranjeno v sodih, ki pridejo pod fontano s posebnim dvigalom. Zanimanje med pivovarji je veliko, zato se bodo znamke piv spreminjale. Foto: RTV SLO

V Žalcu so se za izgradnjo fontane odločili po tem, ko so v občinsko blagajno nepričakovano prejeli denar iz nagradne igre Eurojackpot.

Žalska občina želi točilni sistem nadgraditi s petih na osem točilnih pip. Foto: RTV SLO

Kljub slabemu vremenu se je slavnostnega odprtja udeležilo več kot tisoč ljudi, ki so lahko med prvimi preizkusili pivo. Za pet decilitrov piva, narejenega iz savinjskega hmelja, je treba odšteti šest evrov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob odprtju povedal, da je fontana edinstvena in unikatna ideja, ki jo podpira v popolnosti od samega začetka. Povedal je, da je fontana lokalna blagovna znamka žalske občine in da je projekt izgradnje fontane Zeleno zlato tako edinstven, da ga je prepoznala tudi Slovenska turistična organizacija in mu podelila nagrado snovalec. Počivalšek tudi meni, da sodobni turizem lahko pritegne turiste samo, če uvaja inovativne produkte.

Verjame tudi, da bodo v Žalcu znali fontano nadgraditi ne samo s pivom, ampak tudi z drugimi zgodovinskimi produkti, ki so povezani s hmeljem: "Fontana je dodaten kamen, ki nadgrajuje slovensko turistično ponudbo."


Kritike na račun fontane
Vsi nad žalsko fontano s pivom sicer niso navdušeni. Nekatere je zmotilo, da dobi tak projekt nagrado za inovativnost (o tem se je v svoji kolumni med drugim hudoval tudi publicist Miha Mazzini), spet drugi izpostavljajo, da "fontana" v resnici ni nobena fontana, ampak zgolj navadna pipica s (predragim) pivom.

Od ideje do zgodbe
Poslovnež Matjaž Omladič je tisti "krivec", zaradi katerega sredi Žalca danes stoji fontana piv: "Smo ob eni kavici slišali eno bedasto idejo tisti trenutek, zakaj tam sredi Žalca ne stoji ena cev z eno pipo, iz katere teče pivo ven. Nekaterim se je zdela smešna, več mesecev sem se ukvarjal s to idejo in naredil iz nje zgodbo."

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal žalski župan Janko Kos, so za izgradnjo fontane iz proračuna zagotovili 170.000 evrov, 180.000 evrov pa so sredstva donatorjev. Kos je tudi dejal, da so zbrali za 215.000 evrov donacij in da v žalski občini ni bilo projekta, ki bi bil tako močno gospodarsko podprt. Projekt je namreč podprlo 95 podjetij in 58 posameznikov.

"Ker je to turistična atrakcija, kakršne do zdaj še ni bilo nikjer, predstavlja dobro osnovo za nadaljnji razvoj turizma. S fontano Zeleno zlato smo tradicijo hmeljarstva, ki je v Savinjski dolini najgloblje zasidrana, povezali s sedanjim časom in jo ohranili za prihodnost," je še dejal Kos.

Fontana je zasnovana kot hmeljska kobula, izražena v dveh polkrogih oziroma fontanah, pivski in vodni. Na zunanjih stenah fontane je nameščena oksidirana bakrena čipka, ki simbolizira pivsko peno. Pod betonsko ploščo, na kateri sta fontani, je na globini treh metrov strojnica, kjer je nameščena vsa potrebna tehnična oprema za delovanje.

Kako deluje?
Na pivskem delu fontane se ob prisotnosti pooblaščene osebe z avtorizacijsko kartico iz zemlje dvignejo točilni sistemi, ki gostu natočijo želeno pivo. Obiskovalec si za šest evrov kupi poseben pivski vrček, ki ga je oblikoval Oskar Kogoj, izdelali pa so ga v Steklarni Hrastnik. Na čipu, ki je na vrčku, je informacija, da si lahko obiskovalec petkrat natoči po en deciliter izbranega piva.

V peterici točenih piv najdemo avtohtoni žalski Kukec, temno kovaško pivo iz pivovarne hotela pod Roglo, medeno svetlo pivo Kratochwill, bakreni ale Adam Ravbar in pivo Maximus imperial IPA iz mikropivovarne Vizir.

Fontana bo delovala do konca oktobra, spet pa bo začela obratovati aprila prihodnje leto.

V Žalcu so se za izgradnjo fontane odločili po tem, ko so v občinsko blagajno nepričakovano prejeli denar iz nagradne igre Eurojackpot.

V Žalcu odprli fontano s pivom
V Žalcu odprli pivsko fontano
Fontana Zeleno zlato
Otvoritev fontane za točenje piva
V Žalcu odprli fontano s pivom
V Žalcu odprli pivsko fontano
Fontana Zeleno zlato
Otvoritev fontane za točenje piva