Po poročanju britanskih medijev so mačka Palmerstona leta 2016 odkrili na londonskih ulicah. Ni bil čipiran, zato prejšnjih lastnikov ni bilo mogoče izslediti. Foto: Reuters
Po poročanju britanskih medijev so mačka Palmerstona leta 2016 odkrili na londonskih ulicah. Ni bil čipiran, zato prejšnjih lastnikov ni bilo mogoče izslediti. Foto: Reuters

V objavi je zapisano, da je po štirih letih čas, da se Palmerston "oddalji od žarometov" in si vzame nekaj časa zase. Črno-bel maček je od leta 2016 pomagal kontrolorjem škodljivih organizmov pri zmanjšanju števila miši na ulici King Charles. "Pandemija koronavirusne bolezni 19, ki je izbruhnila po svetu, je tudi mene prisilila v delo od doma. Zagotavljam vam, da sem tudi v teh časih svoje delo opravljal vestno in odgovorno," so v pismu, objavljenem na Twitterju, v mačkovem imenu zapisali upravitelji strani. "Življenje pred pandemijo je bilo zame bolj sproščeno, tišje in lažje," se nadaljuje zapis, "užival sem v plezanju po drevesih in raziskovanju svojega novega doma na podeželju, kjer sem preživljal samoosamitev."

Čeprav bo pogrešal delo v politiki in prisluškovanje pomembnih pogovorov, je z leti ugotovil, da je čas za umik od diplomatskih dolžnosti. Zapis se konča z zahvalo zvestim sledilcem.

V kabinetu britanskega premierja kraljuje Larry

Larry in Palmerston. Foto: Reuters
Larry in Palmerston. Foto: Reuters

Boj proti mišim je že dolgo težava institucij v Veliki Britaniji. Britanski parlament je zato zaprosil za dodatno angažiranje mačk, da bi rešili težavo velike populacije nezaželenih glodavcev. Tako na Downing Streetu, kjer prebiva britanski premier, že deveto leto kraljuje maček Larry. Po Davidu Cameronu in Theresi May svoje dolžnosti zdaj opravlja pod vodstvom Borisa Johnsona. Mačka Larryja so takrat izbrali predvsem zato, ker je že v zavetišču kazal dober lovski nagon, a je prvo miš ujel šele po dveh mesecih v novem domu.

Palmerston in Larry slovita po lovljenju miši, dremanju in boju za ozemlje. Med njima so v preteklih letih večkrat izbruhnili krvavi spopadi, Downing Street in King Charles Street sta namreč sosednji. Med drugim so morali konec leta 2016 posredovati tudi varnostniki, v enem od prepirov pa je Larry Palmerstonu poškodoval uhelj.