Melania Trump na safariju po narodnem parku Nairobi v spremstvu direktorice parka. Foto: Reuters
Melania Trump na safariju po narodnem parku Nairobi v spremstvu direktorice parka. Foto: Reuters
"Džungelska" safarijska barvna paleta garderobe. Foto: Reuters
Kravata in slamnik za obisk piramid v Gizi. Foto: Reuters

s svojo izbiro oblačil spet dviga prah ‒ na turneji po Afriki prva dama ZDA nosi zelo safarijsko obarvano garderobo, a še posebej je kritični javnosti v oko padlo pokrivalo, ki ga povezujejo s kolonializmom.

Trumpova si je za safari v narodnem parku Nairobi v Keniji namreč nadela belo čelado za safari (t. i. topi), ki je bila še posebej priljubljena konec 19. stoletja med britanskimi častniki v Afriki celo tako priljubljena, da je postala simbol kolonialne vladavine in zatiranja.

Nad Melanijino izbiro pokrivala so se zgražali številni. "Ta topi, ki si ga nosila, so nosili kolonialisti v temnih časih. Nam Afričanom se to ne zdi spodobno. Kdo ti je svetoval, da si ga nadeni?" je na Twitterju zapisala Pauleen Walo iz Nairobija.

"Ko ljudje pomislijo na Afriko, imajo v glavi določene predstave. In njena oprava je znak, kako ona razume Afriko leta 2018. Z neko zastarelo in netočno miselnostjo," pa je za New York Times povedala Kim Yi Dionne, profesorica političnih znanosti na Kalifornijski univerzi v Riverdalu (UCR).

Zaključek petdnevne turneje
Kenija je bila tretja postaja na petdnevni afriški turneji Trumpove pred tem je obiskala Gano in Malavi, danes pa je že pripotovala v Egipt, kjer turnejo, prvo samostojno, zaključuje.

In garderoba 48-letne nekdanje manekenke nedvomno ima neko rdečo nit, vezano na safari in divjino v Keniji je nosila jahalne škornje, iz Kenije je proti Egiptu poletela v obleki lovsko zelene barve s potiskom zeber in nosorogov (in z visoko razklanim razporkom) ...

V Gani se je po utrdbi, kjer so preprodajali sužnje, sprehodila v Zarinih mokasinih z vzorcem kačje kože, iz Washingtona pa je proti Gani poletela v salonarjih Manola Blahnika z leopardjim vzorcem.

Ameriški mediji so sicer izbiro Melanijine garderobe večinoma odpravili kot standardno stereotipno za ameriške turiste v Afriki. "Za turiste v Afriki, še posebej Američane, se že ve, da se bodo prikazali v džungelski, bež opravi, kot da bi jo naročili iz kataloga za safari," je zapisal afriški dopisnik Washington Posta Max Bearak.

V Egipt s kravato in suknjičem
Pri Voxu so medtem spomnili, da je Michelle Obama za svoje potovanje v Liberijo nosila živopisno obleko s potiskom, ki se ni kaj dosti ločila od njenih washingtonskih oblačil, medtem ko je Hillary Clinton v Južno Afriko leta 1997 pripotovala v enem svojih prepoznavnih hlačnih kostimov.

In še: "Kot jih je nosila Melania Trump, so te oprave opomnik, kako zelo zastarelo in monolitsko predstavo ima Trumpova administracija o afriški celini in njenih prebivalcih. Namesto da bi Melanijina turneja zasenčila številne z Afriko povezane Trumpove kontroverznosti, jih je morda celo potisnila nazaj v ospredje."

Je pa zanimivo, da je v Egipt, kjer je za ženske zaželeno, da ne razkrivajo preveč, priletela v dolgih belih hlačah in suknjiču moškega kroja s črno kravato. Za ogled piramid si je ob tem nadela še slamnik.

Več "afriško" obarvanih oprav Trumpove pa v spodnji galeriji.