Britanska kraljica je znana kot velika ljubiteljica valižanskih ovčarjev. Foto: EPA
Britanska kraljica je znana kot velika ljubiteljica valižanskih ovčarjev. Foto: EPA

Kot poročajo britanski mediji, so viri blizu kraljeve družine sporočili, da kraljica svojim živalim nikakor ne privošči trpljenja. "Zaveda se, da je včasih tudi uspavanje najboljša mogoča rešitev za žival, čeprav pa to ne pomeni, da je občutek izgube kakor koli manjši."

Psička naj bi živela popolnoma lepo življenje vse do preteklega konca tedna, ko se je njeno stanje zaradi bolezni močno poslabšalo. Takrat se je kraljica odločila, da bo poklicala veterinarja, s katerim so se po posvetu odločili za uspavanje. Psičko naj bi pokopali na kraljevem posestvu, grob pa bodo zaznamovali s spomenikom, kjer bo napisano njeno ime, dodan pa bo tudi pripis "kraljičina zvesta spremljevalka".

Willow je bila sicer potomka (že 14. generacije) Susan, prve valižanske ovčarke, ki jo je Elizabeta II. dobila za 18. rojstni dan, zaradi smrti zadnjega pasjega spremljevalca te pasme pa se je kraljici strlo srce. "Žalovala je čisto za vsakim psom, od katerega se je morala posloviti, a zaradi nobene smrti še ni bila tako prizadeta kot zaradi njene. Willow je zanjo predstavljala neko posebno vez z mladostjo."

Kljub tragični smrti zadnje potomke na posestvu še vedno živita Vulcan in Candy, sicer mešančka z valižanskim ovčarjem, leta 2017 pa je kraljica posvojila še Whisperja, ki je zaradi smrti lastnika ostal brez doma.

Od leta 1945 je z njo v palači bivalo več kot 30 corgijev, številni izmed teh so bili neposredni potomci prve psičke Susan. Nekateri viri pravijo, da je imela pred leti naenkrat tudi 13 živali, rejo valižanskih ovčarjev pa naj bi pred nekaj leti obesila na klin, ker "jih ni želela pustiti za seboj, ko bo umrla".