Ribeiro toži Epic Games in Take-Two Interactive Software, podjetjema pa očita, da sta v računalniških igrah brez dovoljenja uporabila plesne gibe, po katerih je njegov lik iz serije znan še danes, in dodaja, da podjetji neupravičeno služita na njegov račun.

Igralec si želi, da bi se njegov ples nehal uporabljati, poleg tega pa je sprožil tudi postopek za njegovo avtorsko zaščito. Foto: AP
Igralec si želi, da bi se njegov ples nehal uporabljati, poleg tega pa je sprožil tudi postopek za njegovo avtorsko zaščito. Foto: AP

Epic Games se podpisuje pod igro Fortnite, Take-Two Interactive Software pa pod NBA 2K, v obeh pa se pojavi znameniti ples, zato bi Ribeiro po sodni poti ustavil njegovo prodajo in prikazovanje, ob tem pa zahteva še odškodnino, pravično delitev dobička, ki sta ga podjetji do zdaj zaslužili, ter avtorsko zaščito plesa.

Njegov odvetnik pojasnjuje, da so v priljubljeni igri zlorabili njegovo intelektualno lastnino ter na njegov račun služili vrtoglave zneske ‒ od katerih on ni imel čisto nič, poleg tega pa ga niti niso prosili za dovoljenje za uporabo.

Igralec je sicer že večkrat dejal, da je njegov ples kombinacija plesov Courtney Cox in Eddieja Murphyja, ki jima je dodal delček svoje osebnosti. Coxovo je zasledil v videospotu Brucea Springsteena Dancing in the Dark, Murphyja pa v plesu v stand up komediji Eddie Murphy: Delirious.

Omenjeni podjetji pa toži tudi 17-letni Russell Horning, znan pod imenom Backpack Kid, ki je zaslovel zaradi nastopa v oddaji Saturday Night Live. Tudi on trdi, da sta mu podjetji ukradli plesne gibe, znane pod imenom The Floss.