Cate Blanchett se je postavila na stran heteroseksualnih igralk in igralcev. Foto: Reuters
Cate Blanchett se je postavila na stran heteroseksualnih igralk in igralcev. Foto: Reuters
Johanssonova je zaradi množice kritik vlogo v filmu zavrnila. Foto: Reuters

Hollywood je na račun tega doživel že kar nekaj kritik, med drugim je Scarlett Johansson zaradi veliko kritik odpovedala svojo vlogo v filmu Rub & Tug, v katerem naj bi igrala transspolnega vodjo masažnih salonov Danteja Gilla – Texa.

Blanchettova je na velikih platnih že nastopila v tovrstni vlogi, in sicer je lezbijko igrala leta 2015 v filmu Carol. Avstralska igralka se tako ne strinja z idejo, da se igralec lahko dobro prelevi v določeno vlogo zgolj, če ima z njegovo oziroma njeno zgodbo tudi neke osebne izkušnje.

"Televizija je imela neverjeten vpliv, skozi katerega zdaj gledamo na določene like. Predstavlja ogromno priložnosti, a njena slabost, predvsem v ZDA, je to, da zdaj pričakujemo, da se bodo igralci lahko povezali samo s tistim likom, ki je blizu njihovi osebni izkušnji. Sama bom vedno igrala vloge, ki presegajo moje osebne izkušnje." Ob tem je dodala še, da se nikoli ne bo nehala boriti proti prepričanju, da je za dobro odigrano vlogo potrebna osebna izkušnja, povezana z likom.

Scarlett Johansson zavrnila vlogo
Ko so julija najavili projekt z Johanssonovo, je spletna skupnost ogorčeno planila nad hollywoodsko igralko, ker je po njihovem mnenju že drugič sprejela vlogo, s katero Hollywoodu pomaga z zaslonov in platen izrinjati igralce, ki niso belci in heteroseksualci. Spletni komentatorji so bili prepričani, da s takšnimi izbori igralcev za filme ne dopustijo, da bi istospolno usmerjeni, transspolni in bispolni igralci v filmih lahko igrali like iz LGBT-skupnosti, še poroča BBC.

Njen predstavnik za stike z javnostmi je takrat v odgovor očitkom za spletno publikacijo Bustle povedal le, da "za komentarje lahko govorijo z Jeffreyjem Tamborjem, Jaredom Letom in Felicity Huffman". Tudi oni so netransspolne osebe, ki so v filmih igrali transspolne like. Johanssonova se je za to izjavo pozneje opravičila.

Transspolna igralka, znana po izjemno uspešni TV-seriji Transparent, Trace Lysette, je ob napovedi njene vloge tvitnila: "Ne bi bila tako vznemirjena, če bi lahko prišla na iste avdicije, kot prideta Jennifer Lawrence in Scarlett za tovrstne vloge, vendar vsi vemo, da ni tako. Zmešnjava."

Zaradi tovrstnih izjav je Johanssonova pozneje sporočila, da se je "ob etičnih vprašanjih, ki so se pojavila okoli vloge, odločila, da spoštljivo zavrne svoje sodelovanje v tem projektu".