Pamela se ne pojavlja več na filmskih platnih, v zadnjih letih pa je sodelovala v več resničnostnih šovih slavnih. Foto: Reuters
Pamela se ne pojavlja več na filmskih platnih, v zadnjih letih pa je sodelovala v več resničnostnih šovih slavnih. Foto: Reuters
Pamela Anderson
Na vrhuncu slave leta 1995. Foto: Reuters

51-letna igralka ikonične televizijske serije Obalna straža (Baywatch) je v pogovoru za avstralsko oddajo 60 Minutes dejala, da se ji zdi, da ima lahko gibanje #MeToo, ki opozarja na spolne zlorabe, negativen vpliv na moške.

"Menim, da gre lahko feminizem predaleč. Sem feministka, a mislim, da je ta tretji val feminizma dolgočasen. Paralizira moške, zato je gibanje #MeToo zame preveč. Se opravičujem, ker sem bila tako neposredna. Verjetno bom zdaj doživela pravi pogrom."

A kljub temu se ni ustavila: "Moja mama mi je vedno govorila, da nikoli ne smem iti v hotel z neznancem. Če ti nekdo v kopalnem plašču odpre vrata, ti pa si dogovorjen za poslovni sestanek, moraš takoj oditi in se dogovoriti s kom drugim. Nekatere stvari ti mora povedati že zdrava pamet. Če pa že vstopiš v tisto sobo ... vsaj dobi službo. Sem Kanadčanka in povedala bom točno to, kar mislim. Se opravičujem, ker nisem politično korektna."

"Biti sekssimbol je kompliment"
Plavolaska, ki je tudi znana zagovornica živali, je razpravljala tudi o svojem statusu sekssimbola. "Raje sem sekssimbol kot ne. Ta naziv dojemam kot kompliment, ali ne? Vsako dekle si želi biti čim privlačnejše. Sama sebi se nikoli nisem zdela čudovita, ampak le prikupna, zabavna in duhovita."

Vprašanje je, ali se bo zaradi teh besed tudi nanjo usul plaz kritik. Igralka serije Veliki pokovci Mayim Bialik se je namreč morala opravičiti, ker naj bi krivdo za spolne napade in nadlegovanje prevalila na žrtve. Veliko razburjenja je povzročila tudi francoska igralka Catherine Deneuve, ki je bila januarja med stotimi francoskimi igralkami, pisateljicami in akademikinjami, ki so napisale pismo, v katerem obsojajo plaz obtožb, ki se je na moške usul po primeru zlorab hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina.

Podpisnice so takrat dejale, da so obtožbe spolnega nadlegovanja in posilstev zoper Weinsteina proti moškim ustvarile "totalitaristično" vzdušje in sprožile "lov na čarovnice", ki preti spolni svobodi. "Posilstvo je zločin, a skušati zapeljati nekoga, tudi vztrajno ali pa nerodno, ni – kot ni mačistični napad, če se moški obnaša džentelmansko," pišejo v pismu, objavljenem v časniku Le Monde. "Moški so kaznovani po hitrem postopku, izgubljajo službe, pa je vse, kar so zagrešili, da so se dotaknili kolena neke ženske, skušali ukrasti poljub, govorili o intimnih zadevah med službeno večerjo ali pa pošiljali spolno nabita sporočila nezainteresiranim ženskam."