Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Depresija in duševne bolezni so del moje zgodovine, zaradi negotovosti v povezavi s pandemijo pa je moja anksioznost samo še narasla," je Lovatova zapisala v eseju za Vogue. Poudarja, da se je kar naenkrat začela spopadati z vprašanji, kot so, kdaj se bo lahko vrnila na delo, kako grozne bodo postale razmere in ali bo res moralo umreti veliko ljudi. "Vse je bilo kar naenkrat izpod nadzora, ne samo mojega, ampak vseh."

V tem času se je ob pomoči zaročenca Maxa Ehricha obrnila k meditaciji, pisanju dnevnika in risanju.

"Ena pozitivna stvar pandemije je zagotovo to, da je v ospredje stopilo duševno zdravje kot še nikoli prej," pravi Lovato. "Toliko let so se duševne bolezni obravnavale kot sramotne. Mene je bilo zagotovo sram. Ljudje preprosto niso razumeli, za kaj gre, strah jih je bilo besed, kot sta, denimo, anksioznost in depresija." Po njenem mnenju lahko duševne bolezni zdaj, ko se o tem več govori, tudi lažje zdravimo.

28-letnici se zdi, da še nikoli ni bilo pomembnejše kot zdaj, da se govori o "pomembnih težavah". Ena izmed teh je po mnenju Lovatove tudi rasna neenakost v ZDA. Sama se protestov v okviru gibanja Življenja temnopoltih štejejo sicer ni udeležila, saj je zaradi astme rizična skupina za okužbo z novim koronavirusom, pravi pa, da je o tej težavi veliko ozaveščala na družbenih omrežjih.

Glasbenico kultura temnopoltih močno zaznamovala

Motivacijo je našla v tem, ko je ugotovila, kako močan vpliv je imela kultura temnopoltih tudi nanjo. Od glasbenic, kot sta Aretha Franklin in Whitney Houston, do številnih drugih temnopoltih vokalistov, ki so jo oblikovali v glasbenico in vokal, kot je danes. "Če pogledamo moje življenje, vse, kar imam – denar, uspeh, streho nad glavo ... vse to je tukaj zaradi navdiha, ki sem ga dobila od teh temnopoltih žensk. In še danes me temnopolti ljudje navdihujejo vsakodnevno."

Priznava, da zagotovo nima vseh odgovorov, vseeno pa verjame v boljšo prihodnost. "Nihče ni imel popolnega leta 2020," je zapisala, ko je svoje leto 2020 opisala kot leto rasti. "Daleč od tega. Jaz osebno sem se spoprijemala z ekstremnimi vzponi in padci. Marca sem spoznala svojega zaročenca in se zaljubila, hkrati pa sem letos izgubila kar nekaj ljudi."

Poudarila je, da si nenehno prizadeva, da bi postala boljši človek in da želi biti ljudem v navdih. "Bolj kot kar koli drugega pa želim svet pustiti boljši, kot je bil, preden sem prišla. Ogromno stvari mora biti narejenih, preden se to lahko zgodi, a skupaj nam lahko uspe."