Depardieu ima trenutno francosko in rusko državljanstvo. Foto: Reuters
Depardieu ima trenutno francosko in rusko državljanstvo. Foto: Reuters
Gerard Depardieu in Vladimir Putin
Ruski predsednik je igralcu januarja izročil ruski potni list. Foto: Reuters

V Saransku so novemu someščanu pripravili veliko slovesnost, na kateri je podpisal obrazec in dobil žig v potni list. Naslov igralca je Ulica demokracije 1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Slava Saransku, slava Mordoviji, slava Rusiji!" je vzkliknil Depardieu na današnji slovesnosti. Ta je pred kamerami tudi navdušeno kazal svoj - zdaj dokončno veljaven - potni list.

Z novim prebivalcem si sicer v Mordoviji verjetno obetajo krepitev ugleda. Regija je bila doslej znana predvsem po razvejani mreži zaporniških kampov. V enem izmed teh zaporno kazen prestaja tudi članica pankovske skupine Pussy Riot.

Depardieu že kritizira
Da je Depardieu 'pravi Rus', je med drugim Kremlju skušal že sredi januarja dokazati s kritiko ruske opozicije. Dejal je namreč, da ruska opozicija nima nobenega programa, da ima le inteligentne ljudi, kot je šahovski velemojster Gari Kasparov: "Toda le za šah - in to je vse. A politika, to je veliko bolj zapleteno," je dodal igralec, ki je rusko državljanstvo prevzel zaradi zvišanja davkov za najbogatejše v Franciji.

Rusom pa je med drugim popihal na dušo s pohvalami na račun njihove kulture in značaja. "Za to, da si Rus, moraš biti močan," je takrat še dejal 64-letni zvezdnik.

Najprej želel v Belgijo, potem v Rusijo
Depardieu je francosko javnost razburil decembra lani, ko je zaradi napovedi vlade o 75-odstotnem zvišanju davkov za milijonarje napovedal, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu. Dejal je, da bi vlada s takšno odločitvijo kaznovala uspešnost, ustvarjanje in nadarjenost, ter da se bo, tako kot številni francoski milijonarji, preselil v Belgijo.

Čeprav je francoski ustavni svet zavrnil 75-odstotno obdavčitev najpremožnejših državljanov, je Depardieu dejal, da to položaja ne spremeni niti malo.