Življenjski slog, ki ga je v filmu Volk z Wall Streeta živel DiCapriev lik, se v resnici ne razlikuje tako zelo od igralčevega - jahte, zasebna letala in lepe ženske so bili vedno Leova stalnica. Foto: Reuters
Življenjski slog, ki ga je v filmu Volk z Wall Streeta živel DiCapriev lik, se v resnici ne razlikuje tako zelo od igralčevega - jahte, zasebna letala in lepe ženske so bili vedno Leova stalnica. Foto: Reuters
DiCaprio je v svojem zahvalnem govoru opozoril na perečo težavo globalnega segrevanja. Foto: Reuters
Kritiki so si precej enotni, da DiCaprieva vloga v Povratniku ni njegova najboljša, a da si je zlat kipec zaslužil že zaradi svojega opusa in ker se mu je oskar že tolikokrat za las izmaknil. Foto: Kolosej
DiCaprio v svojem "zelenem" avtomobilu toyota priusu. Foto: AP

Tudi ob prejemu zlatega kipca za vlogo v filmu Povratnik (The Revenant) ni bilo nič drugače - DiCaprio se je v izpiljenem govoru najprej zahvalil "vsem običajnim osumljencem", nato pa sklenil z opozorilom vsem eko brezbrižnikom.

"Klimatske spremembe niso mit, dogajajo se prav zdaj, ko to govorim. To je največja grožnja, ki preti celotni človeški rasi, in moramo delati skupaj, da bi ustavili še poglabljanje krize. Moramo podpreti voditelje po vsem svetu, ki ne zastopajo velikih onesnaževalcev, ampak celotno človeštvo, avtohtona ljudstva tega sveta ter na milijarde in milijarde najranljivejših ljudi, ki jih okoljske spremembe najbolj zadevajo," je dejal DiCaprio.

Igralec je ob tem še povedal, da je za potrebe snemanja Povratnika ekipa morala na najjužnejši konec sveta, da je našla sneg in da je zdaj res čas, da se ukrepa.

Najbolj tvitana zmaga
Sporočilo je nedvomno na mestu, oder pred milijonskim občinstvom pred TV-sprejemniki pa tudi pravšnji, da se Leonardovo sporočilo sliši. Navsezadnje je bila DiCaprieva zmaga najbolj tvitan dogodek v zgodovini oskarjev. A, kot so hiteli izpostavljat skeptiki, DiCaprio morda ni najboljša oseba za širjenje tega sporočila.

Kot opozarja revija Forbes, igralec namreč sam pusti precej več okoljskega odtisa, kot daje misliti. "Ko kongresnika, ki pridiga o družinskih vrednotah, ujamejo pri skokih čez plot, je ogorčenje razumljivo. Celo za tiste, ki se s sporočilom strinjajo, to izgubi naboj, če ga podaja hinavec, za nameček pa kar vabi k napadom kritikov," piše Forbes, ki se sicer strinja z DiCapriem, da je onesnaževanje okolja z ogljikovim dioksidom še kako realna grožnja človeštvu.

Jahta za ogled nogometnega SP-ja
Težava pa je, da je DiCaprio sam eden teh "velikih onesnaževalcev", kar mu takoj zbije njegovo moralno avtoriteto. In čeprav je zvezdnik Titanika, Letalca in Volka z Wall Streeta namenil veliko svojega časa, denarja in energije za ozaveščanje glede podnebnih sprememb, pa sam ni prav nič manj potraten. Njegovi kritiki tako že leta opozarjajo, da je igralec reden uporabnik zasebnih letal, s katerimi leti okoli sveta tako poslovno kot zasebno.

In leta 2014 je za ogled svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji najel peto največjo jahto na svetu, katere lastnik je naftni tajkun iz Združenih arabskih emiratov. In ne letal in ne jaht, ki jih DiCaprio najema, ne poganja sončna energija, izpostavlja ameriška poslovna revija.

Ampak DiCaprio trdi, da je "CO2 nevtralen državljan". Kaj to točno pomeni? Londonska družba Future Forests (Gozdovi prihodnosti), ki je "CO2 nevtralno" registrirala kot znamko, je v sodelovanju z DiCapriem ocenila, da njegovi letni izpusti CO2-ja znašajo 11 ton. Zaradi tega podatka so v Mehiki posadili več tisoč dreves in tako ustvarili Gozd Leonarda DiCapria, ki naj bi izničil njegove izpuste CO2-ja.

A Forbes izpodbija tudi to, češ da je ocena 11 ton izpustov letno navadna neumnost. Po podatkih Svetovne banke namreč letni izpust CO2-ja na prebivalca v ZDA znaša okoli 19 ton, kar je povprečje, bogataši pa z najemanjem zasebnih letal in jaht porabijo precej več od povprečja.

Redni letalec
Ob tem izpostavljajo članek v Daily Mailu iz leta 2014, v katerem avtorji ugotavljajo, da je DiCaprio samo v tistem letu opravil 20 potovanj po ZDA in po svetu, vključno z zasebnimi poleti med New Yorkom in Los Angelesom, smučarskim oddihom v francoske Alpe, dopustom na francoski rivieri, poleti v London in Tokio za promocijo Volka z Wall Streeta, dve poti v Miami in potovanje na SP v Brazilijo.

Članek še izpostavlja, da tudi če bi igralec za vse te polete uporabljal običajne potniške letalske linije, bi emisije ogljikovega dioksida znesle 44 milijonov ton, DiCaprio pa je večinoma letel z zasebnimi letali, ki imajo do 37-krat več izpustov od komercialnih poletov. Ob tem ima v lasti še več domov in redno dopustuje na jahtah.

Forbes sicer priznava, da je DiCaprio naredil veliko za ozaveščanje o podnebnih spremembah, da vozi priusa, je velik zagovornik električnih avtomobilov in da je večkrat opažen med kolesarjenjem po New Yorku, a da na koncu dela veliko škodo svojemu dobronamernemu sporočilu s svojim dvojnim življenjskim slogom.