Emily Ratajkowski z možem Sebastianom -. Foto: Reuters
Emily Ratajkowski z možem Sebastianom -. Foto: Reuters

29-letna Američanka, ki se označuje za feministko, podrobnosti o tem, kdaj bo otrok rojen, ni razkrila, je pa poudarila, da se ga z možem Sebastianom Bear-McClardom močno veselita. Vseeno pa ne nameravata slediti zadnje leta izjemno priljubljeni zvezdniški muhi in z zabavo razkriti spola otroka, še preden se ta sploh rodi.

Kot je razkrila, vprašanje spola otroka sledi praktično vsakemu razkritju novice, da je noseča: "Čestitam. In kaj si želiš?" jo, kot je zapisala, sprašujejo praktično vsi. "Po navadi odgovoriva, da ne bova poznala spola svojega otroka, dokler ne bo ta star_a 18 let in nam bo sam_a povedal_a."

"Vsi se nama smejijo. A v tem je veliko resnice. Resnice, ki namiguje na možnosti, ki so veliko bolj kompleksne od dejstva, kakšne genitalije bo imel otrok ob rojstvu. Resnice, da se nama dejansko ne sanja, kdo – in ne kaj – raste v moje trebuhu. Kdo bo ta oseba? Kakšnemu človeku bova postala starša? Kako bo to spremenilo naša življenja in to, kdo smo? To je prečudovit in strašljiv koncept, zaradi katerega se obenem počutiva nemočna in ponižna," se je filozofsko razpisala in dodala: "Želim si, da bi otroku vsilila čim manj s spolom povezanih stereotipov. A ne glede na to, kako napredna upam, da sem, še vedno razumem tudi željo ljudi, ki bi radi izvedeli spol najinega zarodka: to je prva prava priložnost, da vidijo, kakšen človek bo."

V nadaljevanju zapisa razmišlja o spolnih stereotipih, o pričakovanjih bodisi od dečka bodisi od deklice, na koncu pa poudari: "Ko sem v preteklosti želela, da se mi neka želja uresniči, sem se zatekla k moči misli. A zdaj se ne trudim predstavljati rožnate ali modre odejice v naročju. Ne trudim se imeti občutka nadzora. Sem popolnoma, nedvomno brez vpliva na skoraj vse, kar je povezano z nosečnostjo: od tega, kako se bo moje telo spremenilo, do tega, kdo bo moj otrok. A me presenetljivo to ne moti. Namesto straha me preveva občutek miru. Že zdaj se učim od tega človeka v svojem telesu. In se čudim," je še sklenila zapis.

Sočasno je objavila tudi video, ki ga je posnela igralka Lena Dunham in ki prikazuje njeno nosečnost do zdaj.

Emily Ratajkowski, ki se že od mladih let ukvarja z manekenstvom, poskusila pa se je tudi v igralskem svetu (njena najprepoznavnejša vloga je v filmski adaptaciji knjige Gone Girl oz. Ni je več), je hči ameriških izobražencev, profesorice ameriške književnosti ter slikarja in učitelja umetnosti. Je glasna zagovornica pravic ženske do izbire, označuje se za feministko.