84-letna Barbara Walters ne bo več voditeljica pogovorne oddaje. Foto: Reuters
84-letna Barbara Walters ne bo več voditeljica pogovorne oddaje. Foto: Reuters
V svoji bogati karieri je intervjuvala vse ameriške predsednike in prve dame od Richarda in Pat Nixon naprej. Na fotografiji George W. Bush in njegova žena Laura. Foto: EPA

"V tem poslu so legende, ikone in potem je tu Barbara Walters," je povedal Robert A. Iger, predsednik medijske družbe Walt Disney Company, v sporočilu za javnost, s čimer se je želel pokloniti Waltersovi, ki v medijskih vodah pluje že več kot 50 let: "Ona je moja draga prijateljica in kolegica, ki jo globoko občudujem, in težko je v nekaj besedah povedati, kakšen vpliv je imela na televizijo. Podirala je meje, postavila je nove standarde v novinarstvu, vpisala se je v zgodovino ... Težko si bo predstavljati televizijo brez nje."

"Zelo zadovoljna sem s svojo odločitvijo. Ustvarila sem The View in srečna sem, da bo trajal tudi, ko mene ne bo," je pred časom dejala Barbara in dodala, da nihče bolj kot ona ne bi mogel biti presenečen, ker njena kariera traja tako dolgo: "Nisem bila lepa kot druge kolegice, imela pa sem težave z izgovorom r-ja - še vedno jih imam."

Televizijska mreža ABC, na kateri vse od leta 1997 predvajajo oddajo The View, je že pred časom sporočila, da bo zadnja pogovorna oddaja na sporedu 16. maja. Na ta dan bodo na ABC-ju tudi predvajali posebno dveurno oddajo, v kateri se bodo spomnili največjih uspehov v voditeljičini karieri, v šovu pa v sklopu Barbarinega "poslovilnega leta" že celo leto obujajo spomine na Barbarine najbolj odmevne intervjuje. A 84-letna Barbara se niti po 16. maju ne namerava čisto posloviti od televizije, ne bo je več videti na malih zaslonih, delovala pa bo iz ozadja. Postala bo izvršna producentka šova The View.

Uspeh za uspehom
Njena odmevna medijska kariera se je začela leta 1961, kot je postala novinarka pri NBC-jevi tv-oddaji Today Show. Leta 1974 je napredovala v sovoditeljico oddaje, vendar jim jo je že čez dve leti "speljal" ABC. Tam je zaslovela z oddajami The Barbara Walters Specials, 10 Most Fascinating People in 20/20, zadnja leta pa je ena izmed voditeljic pogovornega šova The View - paradnega konja ABC-ja, oddajo pa vodi skupina žensk različnih političnih usmeritev.

Poleg vseh zadnjih ameriških predsednikov in prvih dam je intervjuvala tudi številne razvpite tuje državnike, kot so Hugo Chavez, Fidel Castro in Moamer Gadafi, pa tudi Indiro Gandhi, Borisa Jelcina, Vaclava Havla ter Michaela Jacksona in Katharine Hepburn.

Barbara se želi posloviti v velikem slogu, tako da je že priredila zabavo za svoje novinarske kolege in druge znane Američane, kdo vse pa se je udeležil zagotovo ne zadnje v nizu zabav, pa si poglejte v spodnji fotogaleriji.