Angelina Jolie z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in slovensko veleposlanico pri ZN-u Darjo Bavdaž Kuret. Foto: Twitter
Angelina Jolie z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in slovensko veleposlanico pri ZN-u Darjo Bavdaž Kuret. Foto: Twitter

43-letna aktivistka in igralka, ki je že od leta 2012 ZN-ova posebna odposlanka za begunce, je na ministrskem zasedanju spregovorila o mirovnih operacijah ZN-a na temo uniformiranih zmogljivosti. Udeležil se ga je tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec, ki se je tam srečal z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniom Guterresom, izkoristil pa je tudi priložnost za stisk rok in fotografijo z Jolie.

"Ženske v epicentru konfliktov"

Filmska zvezdnica, ki svojo slavo usmerja v boj za boljše življenje ljudi, ki prihajajo z vojnih območij, predvsem se zavzema za begunske ženske in otroke, je pred polno dvorano v New Yorku povedala: "Po vsem svetu najdemo nešteto primerov žensk, ki se vzpenjajo, prevzemajo vodenje in vzamejo usodo v svoje roke, nas vse navdihujejo. A ženske in dekleta so še vedno večina žrtev vojn. Več kot polovica beguncev je žensk in velika večina žrtev posilstev in drugega spolnega nasilja v vojnah so ženske. Ženske so v absolutnem epicentru sodobnih konfliktov, in to v najslabšem mogočem pomenu."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dodala je še, da se o njihovih usodah pogosto odloča v njihovi odsotnosti in da bi morali po načelu, da naj bi tisti, ki so v središču vprašanja, iskali rešitve zanj, večina svetovnih mirovnih pogajalcev, zunanjih ministrov in diplomatov biti žensk. "Vemo pa, kakšna je realnost," je sklenila in pozvala ženske, naj se potegujejo za vodilne položaje na mirovnih misijah, države pa, naj ženske vključijo na najvišjo raven odločanja: "Dokler bomo skoraj vsem tematikam dajali prednost pred pravicami žensk in udeležbo v procesih odločanja, se ne bomo izvili iz začaranega kroga nasilja in konfliktov."

Klepet ministra z zvezdnico

Tudi minister Erjavec se je vsaj bežno dotaknil tematike, ki jo je izpostavila igralka, na zasedanju je predstavil dosežke Slovenije na področju sodelovanja žensk v obrambnem sistemu in v mirovnih operacijah. Glede na odstotek žensk v vojski je Slovenija sicer med vodilnimi državami sveta s 16,5 odstotka žensk v vojski, osmimi odstotki na podčastniških in 13 odstotki žensk na častniških dolžnostih.

Po poročanju portala 24 ur je Erjavec sam pristopil do Angeline Jolie in jo ogovoril, na kratko sta se pogovorila in igralka naj bi mu povedala, da Slovenijo zelo dobro pozna in je nad njo navdušena.