Ameriški igralec, znan po nanizanki Princ z Bel Aira, je zvezdniško kariero začel kot raper. Foto: Reuters
Ameriški igralec, znan po nanizanki Princ z Bel Aira, je zvezdniško kariero začel kot raper. Foto: Reuters
Smith ima skupaj z Jado Smith dva otroka, Willow in Jadena. Iz prejšnjega zakona pa še Treya. Foto: Reuters

Leta 2007 ga je ameriška revija America's Newsweek razglasila za enega izmed najvplivnejših igralcev sveta, po navedbah nekaterih pa tudi najbolje plačanega.

Čeprav ga večina pozna po filmskih vlogah, je tudi uveljavljen glasbenik in režiser. Odraščal je v Filadelfiji s starejšo sestro Pamelo ter mlajšima dvojčkoma Harryjem in Ellen. Za študij se ni odločil, saj ga je bolj zanimala glasba. Začel je skupaj s prijateljem Jeffreyjem Townesom, bolj znanim kot DJ Jazzy Jeff. Za skladbo Parents Just Don't Understand z albuma He's the DJ, I'm the rapper je leta 1988 prejel grammyja za najboljši nastop. Po uspešni glasbeni karieri je zašel v finančne dolgove, kar ga je pripeljalo do skorajšnjega bankrota.

Nato je v vlogi Willa zaigral v nanizanki Princ z Bel Aira, ki so jo snemali šest sezon in je korenito vplivala na njegovo prepoznavnost, saj so jo predvajali po številnih televizijskih mrežah. Zatem se je podal v filmske vode ter igral v številnih filmskih uspešnicah, saj se je z vsakim izmed osmih zaporednih filmov v domače blagajne steklo več kot 100 milijonov dolarjev.

Uspeh v nanizanki Princ z Bel Aira mu je prinesel prepoznavnost, h kateri so pripomogle tudi vloge v njegovih prvih filmih, to sta komedija Six Degrees of Separation in akcijska komedija Podli fantje z Martinom Lawrenceem. Med priljubljenimi so tudi Dan neodvisnosti (1996), Možje v črnem (1997), Državni sovražnik (1998) idr. Leta 2005 se je z obiski treh premier romantične komedije Hitch: Zdravilo za sodobnega moškega v enem dnevu vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. To je bila tudi prva romantična komedija, v kateri je zaigral Smith. Pozneje smo ga videli še v drami Pot zmagovalca (2015), ki je posneta po resnični zgodbi.

Po igralskih stopinjah mu sledita tudi hči in sin
Skupaj s sinom je igral v biografski drami V iskanju sreče (2006) in znanstvenofantastični drami After Earth (2013), s hčerko Willow pa v znanstvenofantastičnem trilerju Jaz, legenda (2008).

Kmalu ga bomo lahko slišali v animiranem filmu Aladin in gledali v znanstvenofantastični drami Gemini Man ter v vlogi detektiva Mika Lawreyja v tretjem in četrtem nadaljevanju akcijske komedije Podli fantje ter v drugih filmih.