'Bono je utiral pot načinu ozaveščanja o specifični zadevi. Brad in Angie to dobro počneta, z Mattom Damonom imava veliko prijateljev, ki to počnejp precej dobro in se res vpletajo. Vidim, da tudi Ben Affleck čedalje več dela v Kongu,' razlaga Clooney. Foto: Reuters
'Bono je utiral pot načinu ozaveščanja o specifični zadevi. Brad in Angie to dobro počneta, z Mattom Damonom imava veliko prijateljev, ki to počnejp precej dobro in se res vpletajo. Vidim, da tudi Ben Affleck čedalje več dela v Kongu,' razlaga Clooney. Foto: Reuters
Sean Penn je za Haiti po katastrofalnem potresu naredil od zvezdnikov največ. Foto: EPA
Angelina Jolie v begunskem taborišču v Siriji. Foto: EPA
Ben Affleck se je lotil krize v Kongu. Foto: EPA

Ponižen, skromen in oblečen za safari je hollywoodski zvezdnik, oskarjevec in nekdanji najbolj seksi moški revije People dopotoval v soboto v južni Sudan, da bi opozoril na tamkajšnji referendum o neodvisnosti. Glasovanje, ki se začenja danes, bo najverjetneje prineslo novo državo na svetovnem zemljevidu. Clooney skuša pomagati Darfurju, da bi se izognil ponovni vojni.
Pri prizadevanju za določen cilj v državi tretjega sveta pa Clooney še zdaleč ni sam. Zvezdniki skušajo bolj kot kdaj prej s svojo zvezdniško močjo soj žarometov vsaj malce obrniti še na najrevnejša območja sveta, ki so razdejana bodisi od vojne bodisi od naravnih katastrof. "Naša naloga je, da skušamo ohraniti zadevo vročo v novicah," je Clooney povedal za AP. "Sem sin poročevalca. Razumem, kako težko je ohranjati zgodbe na prvih mestih poročil in včasih se lahko zabava ('entertainment') in novice pomešajo, če narediš prav."
Penn na Haitiju, Affleck v Kongu
Clooney se je glede vprašanja Sudana dvakrat srečalz ameriškim predsednikom Barackom Obamo, poleg tega pa je tudi prepričal poročevalce NBC-ja, CNN-a in Newsweeka, da se osredotočijo na to državo. Pravi, da ne ve, koliko njegova prizadevanja pomagajo, a da šteje vsak prispevek. "Pomembno je, da se vsak posameznik zanima za življenje in za svet," nadaljuje. "Veste, zvezdnik ni prav nič drugačen. Nisem bil zvezdnik celo življenje. Večino časa sem bil običajen državljan, nezaposlen državljan. Še vedno sem enak, čeprav se mi je posrečilo narediti kariero."

Naj si bo delo Seana Penna na Haitiju, Bena Afflecka v Kongu ali pa Angeline Jolie v skoraj 15 državah, zvezdniki obračajo pozornost na tiste, ki so tega najbolj potrebni. Bono je bil za svoje delo v Afriki celo nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Obstaja spletna stran, posvečena združitvi Hollywooda s tovrstno dobrodelnostjo. Look To The Stars navaja več kot 2.300 zvezdnikov in 1.600 dobrodelnih organizacij, ki jih podpirajo. Ustanoviteljica strani Myrlia Purcell pravi, da zvezdniki opozarjajo na posamezna vprašanja, kar okrepi organizacije z omejenimi proračuni.
Poleg tega dramatične katastrofe, na primer uničujoči potresi, sprožijo navadno večji priliv donacij, medtem ko dolgotrajne (politične) krize, npr. v Sudanu, potrebujejo pomoč zvezdnikov, kot je Clooney. To pomaga, še posebej, če zvezdniki svoja prizadevanja združijo z resnimi razpravami s politiki in vpletenimi stranmi, tako da lahko dobrodelnost dvignejo na višjo raven.

"Antigenocidna paparaca"
Affleck je začel hoditi v Kongo leta 2007 in o tamkajšnji krizi posnel kratki film Gimme Shelter. Po lanskem potovanju je igralec in režiser za AP povedal, da je bil sprva precej negotov glede tega, ali naj bi se vpletel v sporno vprašanje, saj je tako malo vedel o krizi. Od takrat se je precej poučil in se novembra pojavil v odboru o Kongu, skupaj s senatorjem Johnom Kerryjem in predstavnikom State Departmenta.
Clooney in sudanski aktivist John Prendergast sta pomagala pri projektu Satellite Sentinel, ki bo sledil premikom vojaških sil v Abjeju, obmejni pokrajini, kjer je grožnja ponovnega izbruha spopadov največja. "Sva antigenocidna paparaca," je Clooney povedal za revijo Time. Clooneyjeva srečanja z Obamo so bila za igralca orodje, kako spraviti Sudan v večerna poročila, za Belo hišo pa, da pokaže, da je pri tej tematiki dejavna.
49-letni igralec pravi, da se bo v Sudan vrnil in da sta dva načina, kako pritegniti pozornost na neko problematiko. Najprej si moraš izbrati eno, nato pa stalno bobnati o tem. "Ne smeš samo pomočiti svojega prsta v vodo, nato pa zadevo opustiti. Stalno se moraš vračati in to početi."