Kasper je na čelu FIS-a že več kot 20 let. Foto: Reuters
Kasper je na čelu FIS-a že več kot 20 let. Foto: Reuters

75-letni Švicar, ki je na čelu FIS-a že vse od leta 1998, je v intervjuju za Tages Anzeiger tik pred začetkom svetovnega prvenstva v alpskem smučanju nanizal kar nekaj cvetk.

Tako je denimo na vprašanje o upadanju zanimanja za zimske športe v Švici krivdo za to pripisal ‒ priseljencem, ki da nimajo nobenega zanimanja za smučanje (morda si ga pa ne morejo privoščiti?).

"Druga generacija priseljencev nima nobene zveze s smučanjem. Niti smučarskih taborov več nimamo," je dejal.

Kasper z Marcelom Hirscherjem, vročim adutom tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Areju. Foto: Reuters
Kasper z Marcelom Hirscherjem, vročim adutom tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Areju. Foto: Reuters

Kasper, ki vsako leto opazuje, kako tekme odpadajo zaradi pomanjkanja snega, niti ne verjame v podnebne spremembe.

"Vse te razprave okoli umetnega snega in trošenja vode se nikdar ne nehajo. Niti ena kapljica vode ne gre v nič. Okej, energija, potrebna za izdelavo umetnega snega, je druga stvar, kar pa se tiče potratnosti z vodo: če popršite svoj vrt, voda ne izgine kar takoj. In to naj bi bil argument proti zimskim športom?" se sprašuje.

"Tako imenovane" podnebne spremembe

"Potem pa so tu še tako imenovane podnebne spremembe. Nobenega dokaza za to ni. Imamo sneg, na nekaterih delih celo veliko snega," je dejal. "Bil sem v Pjongčangu za olimpijado. Imeli smo ‒35 stopinj Celzija. Vsakogar, ki je pristopil do mene in se tresel od mraza, sem pozdravil z 'Dobrodošli v globalno segrevanje!'."

Kasper tudi rad dela z diktatorji. "Gre preprosto za to, da je za nas z diktatorskimi režimi laže. Govorim s poslovnega vidika. Preprosto raje se obrnem na diktatorje, kot pa da bi se moral še naprej prepirati z okoljevarstveniki," še meni Kasper.