Gisele noče poslušati o smešnih cerkvenih pravilih. Foto: EPA
Gisele noče poslušati o smešnih cerkvenih pravilih. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je največjo katoliško državo obiskal v začetku maja in Brazilce pozval, naj ne uporabljajo kontracepcije. Foto: EPA

Svetovno znana brazilska lepotica se bojuje proti ostrim katoliškim pravilom, ki prepovedujejo splav in zavračajo uporabo kontracepcijskih sredstev.

Gisele je prepričana, da je cerkveno stališče smešno: "Cerkev je ta pravila postavila pred več stoletji, danes je vse drugače. Danes se nihče ne poroči nedolžen. Pokažite mi nekoga, ki je ob poroki še nedolžen!"

Ostro je zagovarjala tudi pravico ženske, da se sama odloči za splav. "Če misli, da nima dovolj denarja ali da ni dovolj čustveno dozorela za vzgajanje otroka, zakaj bi vseeno rodila?" pravico do splava utemeljuje Gisele.

Uporaba kondomov bi morala biti obvezna
Najbolj pa jo je razjezilo cerkveno stališče do uporabe kondomov: "To je pa zares smešno. Če samo pomislimo, koliko bolezni se prenaša, če ne uporabljamo kondomov! Po mojem mnenju bi morala biti uporaba kontracepcije obvezna!"

Sicer pa ima težave zaradi cerkvenega stališča do kontracepcije tudi brazilska država, še posebno ministrstvo za zdravje, ki se vztrajno bojuje z naraščajočim številom ljudi z virusom HIV ali aidsom. V okviru programov za boj proti tej bolezni vsako leto razdelijo na milijone kondomov. Še bolj pa je cerkvene dostojanstvenike razburil Jose Temporao, minister za zdravje, ki je napovedal referendum o pravici do splava.

V boj tudi druge brazilske zvezde
Gisele pa ni edina brazilska zvezdnica, ki se bojuje za spremembo togih pravil glede spolnosti. Tudi pevka Daniela Mercury se je zaradi svojega sodelovanja v kampanji za spodbujanje uporabe kondomov znašla v težavah - Sveti sedež ji je namreč leta 2005 prepovedal sodelovati na vatikanskem božičnem koncertu.