Isinbajeva napoveduje vrnitev na atletske stadione. Foto: EPA
Isinbajeva napoveduje vrnitev na atletske stadione. Foto: EPA
Jelena Isinbajeva
Velja za eno najbolj prepoznavnih atletinj na svetu. Foto: EPA

Po poročanju Ruske atletske zveze je dojenčica na svet privekala v soboto. Velika je 53 centimetrov in tehta krepkih 3.820 gramov. "Lena in otrok se počutita dobro, kako je deklici ime, pa bosta srečna starša razkrila šele, ko bo krščena. Vse do poroda je bila Jelena zelo dejavna, veliko se je sprehajala in plavala v morju," so dodali.

Rusi lahko na svojo športno zvezdnico računajo že na naslednjih poletnih olimpijskih igrah, v Riu de Janeiru leta 2016, saj je Isinbajeva že med nosečnostjo napovedala, da se namerava vrniti v šport. Nazadnje je maja to potrdil njen trener Jevgenij Trofimov.

Ikona skoka ob palici
Temnolasa športnica, ki se pogosto uvršča na sezname najprivlačnejših športnic na svetu, je 3. junija dopolnila 32 let, kdo je oče njenega otroka, pa mediji ne pišejo. V zgodovino se je zapisala kot najboljša skakalka ob palici v zgodovini, saj je prva preskočila magično mejo petih metrov. Njen rekord na prostem je 506 centimetrov. Na olimpijskih igrah leta 2004 in 2008 je osvojila zlato medaljo, trikrat je postala svetovna prvakinja, prav tolikokrat jo je Mednarodna atletska zveza razglasila tudi za najboljšo atletinjo na svetu.

"Pri nas fantje živijo z dekleti, dekleta pa s fanti"
V zadnjih sezonah ni blestela, avgusta lani pa se je zapletla tudi v afero, potem ko je javno podprla sporni ruski zakon o prepovedi homoseksualne propagande. Na svetovnem prvenstvu v Moskvi se je namreč ostro ostro odzvala na potezo švedskih atletinj Emme Green Tregaro in Moe Hjelmer, ki sta nastopili z nohti, pobarvanimi z mavričnimi odtenki, s čimer sta želeli podpreti gibanje istospolno usmerjenih. "Pri nas fantje živijo z dekleti, dekleta pa s fanti. Če bomo dovolili vse te različne zadeve na ulici, smo lahko zaskrbljeni za naš narod. Mi se imamo za normalne ljudi," je dejala Isinbajeva, po plazu kritik na svoj račun pa hitela pojasnjevati, da ni želela biti homofobna, ampak da je težava nastala pri komunikaciji v angleškem jeziku s tujimi novinarji.

"Angleščina ni moj materni jezik, mislim, da so me narobe razumeli. Želela sem samo poudariti, da bi ljudje morali spoštovati zakone v drugih državah, še posebej, kadar so gostje. Pri tem nikakor nisem hotela užaliti homoseksualcev. Nasprotno, podpiram njihov boj proti diskriminaciji in zato pozdravljam prizadevanja drugih atletinj, ki se borijo za to," je razložila. Ob odprtju zimskih iger februarja v Sočiju je bila nato ena izmed zadnjih nosilk olimpijskega ognja.