Foto:
Foto:
Zaskrbljeni Charles naj bi sinovoma ukazal, da morata obiskati Auschwitz.
William in Harry se zagotovo ne bosta udeležila 60. obletnice osvoboditve Auschwitza.
Tudi William je v težavah, saj naj bi bratu pomagal izbrati nesrečni kostum.

Charles naj bi se po poročanju časnika The Sun za tovrstno kazen odločil, potem ko so v četrtek v javnost prišle fotografije njegovega mlajšega sina Harryja v nacistični uniformi.


Povejte svoje mnenje na forumu


Čeprav si je 22-letni William bolj preudarno izbral kostum za zabavo v maskah, naj bi po poročanju časnika prav on pomagal mlajšemu bratu pri iskanju kostuma, zaradi česar je tako tudi sam padel v očetovo nemilost.

Po mnenju britanskega prestolonaslednika bo le zasebni obisk v poljskem koncentracijskem taborišču iz 2. svetovne vojne izučil mladeniča, poleg tega pa bi bilo to tudi svojevrstno opravičilo vsem, ki jih je Harryjeva nespametna poteza prizadela.

Charlesov predstavnik za stike z javnostjo pisanja časnika ni želel komentirati, vendar kraljevi viri ne zavračajo možnosti, da bosta princa res potovala na Poljsko. Zagotovo pa se Charlesova sinova ne bosta udeležila slovesnosti 27. januarja ob 60. obletnici osvoboditve taborišča smrti Auschwitz.

Predstavnik britanskih Židov je povedal, da po incidentu kraljeva družina z njimi ni vzpostavila nikakršnega stika, vendar z veseljem pozdravljajo odločitev prestolonaslednika, da njegova sinova obiščeta prizorišče holokavsta in se naučita nekaj novega o grozodejstvih, ki so se dogajala med vojno.

Takrat so nacisti pobili šest milijonov Židov in na milijone drugih ljudi, med njimi veliko Poljakov, homoseksualcev, sovjetskih zapornikov in Romov. Še veliko več so jih zaprli ali poslali na prisilno delo.

Sicer se je mlajši sin princa Charlesa in pokojne princese Diane kmalu po objavi fotografij, na katerih se jasno vidi svastika - simbol nacistične Nemčije, opravičil za svoje dejanje in nepreudarno izbiro kostuma, vendar nekateri politiki zahtevajo, da se Harry opraviči tudi javno.

Čeprav je dejanje sinov Charlesa močno razburilo, sam meni, da je bilo Harryjevo pisno opravičilo dovolj. Seveda so se mlajšega sina po dogodku lotili tudi mediji, ki se strinjajo, da je to sramota za družino in da bi bila Diana globoko razočarana, če bi bila še vedno živa.

V bran se je mladeniču postavila njegova teta, vojvodinja yorška Sarah Ferguson, ki je dejala, da je Harry zelo dober človek.

Po pričevanju nekaterih bi se stvar lahko še bolj zapletla, saj naj bi Harry razmišljal celo o tem, da bi za zabavo oblekel SS-ovsko uniformo.

Na incident so se odzvali tudi nemški politiki, ki so pozvali k prepovedi nošenja nacističnih simbolov po vsej Evropi.

V Nemčiji je sicer z zakonom prepovedana uporaba nacističnih simbolov, prav tako je prepovedana Hitlerjeva knjiga Mein Kampf, ki jo je mogoče dobiti v večini drugih držav po svetu, tudi v Izraelu.

Markus Söder, generalni sekretar krščanskih socialistov, je izjavil, da v Evropi, ki temelji na miru in svobodi, ne bi smelo biti prostora za nacistične simbole in da bi morali biti prepovedani po vsej Evropi, tako kot so v Nemčiji.

Za prepoved po vsej Evropi se je zavzela tudi predstavnica nemških liberalcev v Evropskem parlamentu Silvana Koch Merin. Zaradi nacističnih zločinov je v preteklosti trpela vsa Evropa, je povedala.