Obrit, ostrižen in vitkejši Phoenix je dokumentarcu izkazal podporo s tem, da je priletel v Benetke. Ni pa se želel udeležiti ne tiskovne konference ne premiere. Tudi na nedavni projekciji v Torontu ga ni bilo. Foto: Reuters
Obrit, ostrižen in vitkejši Phoenix je dokumentarcu izkazal podporo s tem, da je priletel v Benetke. Ni pa se želel udeležiti ne tiskovne konference ne premiere. Tudi na nedavni projekciji v Torontu ga ni bilo. Foto: Reuters
Casey Affleck na tiskovni konferenci v Benetkah. Na vprašanja novinarjev o tem, ali je film resničen odraz Phoenixovega življenja v letu in pol ali je vse skupaj lažno, se je le nasmihal. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Phoenixovo izgubljeno leto - temne raybanke, veliko kocin, ob tem pa še kupčki kokaina, prostitutke in obupni poskusi rap kariere.

Resnica je morda nekje vmes, a če gre sklepati po zadnji novici iz Hollywooda, je morda še upanje za Joaquina Phoenixa - igralca.
Po poročanju Los Angeles Timesa naj bi časniku številni producenti sporočili, da so jih v zadnjih dneh klicali Phoenixovi agenti, ki želijo svojo težavno stranko spraviti nazaj v filmski posel. Čeprav ni napovedanih še nobenih dokončnih dogovorov, pa prvi pogovori dajejo slutiti, da bi bil Phoenix, dvakratni oskarjevski nominiranec, lahko kmalu spet pred kamerami.
Spet na Lettermana
Prvi korak z zunanjim svetom bo Phoenix, ki v dokumentarcu I'm Still Here vztraja, da je s filmi "opravil", igranje pa je zanj "sleparsko" in "trpljenje", naredil tam, kjer ga je zapustil - va pogovorni oddaji Davida Lettermana.
Po naznanitvi upokojitve od Hollywooda konec leta 2008 je Phoenix februarja 2009 pristal na nastop v oddaji Davida Lettermana, ki pa je bil tako bizaren in zmeden, da je posnetek postal takojšnja uspešnica ba YouTubu, javnost pa je začela utemeljeno sumiti, da se je zaraščenemu igralcu zmešalo.
V zadnjih tednih naj bi Phoenixu ponudili vloge v prihajajočih filmih The Raven, The Sitter in The Avengers, a jih je ta zavrnil, ker mu niso popolnoma ustrezale. Igralčev agent Patrick Whitesell iz WME-ja naj bi bil po besedah neimenovanega izvršnega producenta spet na voljo za dogovore o potencialnih vlogah za Phoenixa.
Agencija, ki ni nikdar popolnoma nehala podpirati Phoenixa, tudi med njegovimi absurdnimi poskusi nove, raperske kariere izjav za javnost za zdaj ne daje.

Več o dokumentarcu I'm Still Here in MMC-jevo recenzijo iz Benetk si lahko preberete tu.

Slovo od brade
Pozitiven znak je tudi, da se je Phoenix na svetovni premieri dokumentarca v Benetkah pred dvema tednoma sicer pojavil na Lidu (čeprav se ni udeležil ne tiskovke ne premiere, tako da je bil zvedavi sedmi sili prepuščen le režiser in njegov svak Casey Affleck), in to ponovno obrit, v krojeni obleki in s par kilogrami manj.
Z drugimi besedami, spet je bil videti kot filmski zvezdnik in ne kot jeti.
Affleck poravnal tožbo zaradi spolnega nadlegovanja
Medtem pa se je Afflecku uspelo s poravnavo rešiti obtožb spolnega nadlegovanja in čustvenih pretresov, ki sta jih proti njemu vložili dve producentki dokumentarca I'm Still Here. Ženski sta proti Afflecku in njegovi produkcijski hiši vložili tožbo julija.
Producentka Amanda White je navedla, da ji Affleck, ki je poročen s Phoenixovo sestro Summer, ni plačal 50.000 dolarjev za delo pri filmu, podrobno pa je opisala tudi, kako je bila "prisiljena trpeti nepovabljene in nezaželene spolne ponudbe na delovnem mestu".
V ločeni tožbi je filmarka Magdalena Gorka tožila Afflecka, češ da so jo člani ekipe, ki jih je spodbujal sam Affleck, nadlegovali in da je bila podvržena "skoraj vsakodnevnemu bremenu spolnih komentarjev, namigov in nezaželenih povabil".
V izjavi, objavljeni v ponedeljek, je Affleckova predstavnica sporočila le, da so bile tožbe "razrešene v skupno zadovoljstvo obeh strank" in da so ovržene.
V spodnjem videu si lahko ogledate Phoenixov bizarni nastop v oddaji Davida Lettermana februarja 2009.
K. S.