Pogovor med Johnom Oliverjem in Dustinom Hoffmanom na okrogli miz se je sprevrgel v brutalen obračun. Foto: Reuters
Pogovor med Johnom Oliverjem in Dustinom Hoffmanom na okrogli miz se je sprevrgel v brutalen obračun. Foto: Reuters
Robert De Niro in Dustin Hoffman v filmski uspešnici Wag the Dog. Foto: IMDB

80-letni igralski veteran se ni dal in se je silovito branil, tako da so bili gledalci v dvorani namesto lahkotnega pogovora pred projekcijo deležni razgretega besednega spopada glede spolnega nadlegovanja in zlorab v Hollywoodu. Na okrogli mizi so sodelovali še Hoffmanov soigralec Robert De Niro, producentka Jane Rosenthal in režiser Barry Levinson.

"To je nekaj, o čemer se bomo morali pogovoriti, ker visi v zraku," je Oliver nagovoril Hoffmana in se pri tem dotaknil obtožbe Anne Graham Hunter, ki je Hoffmana prejšnji mesec obtožila, da jo je otipaval in nadlegoval zneprimernimi opazkami, ko je kot 17-letna pripravnica delala pri snemanju TV-filma Smrt trgovskega potnika leta 1985.

"Visi v zraku? Iz nekaj stvari, ki si jih prebral, si si o meni ustvaril izjemno mnenje. Dokazal si bolje kot kdor koli drug. Kriv sem," je dejal Hoffman, ki je zatrdil, da se ni zgodila tako, kot navaja Graham Hunterjeva.

Brutalno privijanje
Oliver ni popustil in se je osredotočil na Hoffmanov prvotni odgovor na obtožbe, češ da tako vedenje "ne kaže njegovega pravega jaza".

"Ta del odgovora na te stvari je tisti, ki me razkači. Odraža tisto, kar ste. Nobenega dokaza niste podali, s katerim bi prepričali, da se to ni zgodilo. Bilo je neko obdobje, ko ste prežali za ženskami. Zdi se zelo izmuzljivo reči, ah, da, ampak to nisem pravi jaz. Razumete, zakaj se to ne zdi dovolj ustrezno?" ga je še naprej privijal voditelj HBO-jeve z emmyjem nagrajene satirične oddaje Last Week Tonight with, John Oliver.

Brez milosti
Pogovor je postajal vse glasnejši. Ko je Hoffman začel govoriti o svoji dolgi karieri, ga je Oliver prekinil z "O, Jezus", na kar mu je igralec odgovoril: "Torej zdaj ne smem niti stavka več dokončati?" Hoffman je tudi navajal film Tootsie kot dokaz svojega čuta za feminizem. "Ne bi posnel takega filma, če ne bi čutil izjemnega spoštovanja do žensk. Poanta Tootsie je, da je moj lik postal boljši človek, ker je izkusil, kako je biti ženska."

Kot navaja Deadline, je občinstvo v dvorani na Manhattnu ob obračunu med Oliverjem in Hoffmanom postalo vse glasnejše in bolj razdeljeno. Hoffman je vseskozi vztrajal, da ni storil ničesar napačnega. "Postavil si me na sramotilni steber. Proti meni si vložil obtožnico. Kje je tu domneva o nedolžnosti, preden je krivda dokazana?" se je branil Hoffman, ki je na neki točki Oliverju navrgel, da on ni bil tam, kjer se je domnevni incident zgodil. Oliver pa: "Še dobro, da ne."

Britanski voditelj, ki se je na ameriški televiziji uveljavil kot dopisnik Daily Showa z Jonom Stewartom, se je proti koncu razprave razburil nad občinstvom, ki je obračun snemalo s prenosnimi telefoni, in ljudi pozval, naj prenehajo, češ da "zato sovraži internet". A. kot se sprašuje Steven Zeitchik z Washington Posta, ki je celoten pogovor tvital: "Mar ni Oliver ravno zato načel te teme? Da bi imeli javno razpravo?"