V Hongkongu rojeni in živeči svetovno znani zvezdnik je tako stopil na stran Pekinga in v intervjuju CCTV dejal, da je "strt in zaskrbljen za številne, ki morajo biti priča nasilju" v tej nekdanji britanski koloniji, ki ima po vrnitvi Kitajski leta 1997 poseben status, in sicer je posebno upravno območje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mojster kungfuja pravi, da se je nemudoma pridružil kampanji na družbenih omrežjih, potem ko je na začetku avgusta skupina protestnikov snela kitajsko zastavo, ki je vihrala v parku Victoria, kjer se večinoma zbirajo, in jo vrgla v morje.

Protestniki so jo nadomestili s trakom z rdečimi zastavami s simbolom orhideje, ki predstavlja neodvisnost Hongkonga. Zdaj je v veljavi sistem "ena država – dva sistema", v katerem uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci celinskega dela države ne poznajo.

Poteza je razbesnela celino in kitajska televizija je tako sprožila kampanjo z naslovom Zastava s petimi zvezdnicami ima 1,4 milijarde varuhov, kar se nanaša na populacijo prebivalstva na Kitajskem.

"Po eni strani moram izraziti najosnovnejši patriotizem kot državljan Hongkonga in Kitajec. Sem eden izmed varuhov zastave. Po drugi strani pa upam, da bom s sodelovanjem v tej kampanji izrazil naš kolektivni glas," je dejal igralec, ki je zaslovel tudi v Hollywoodu s filmi, kot sta trilogija Ful gas in Karate Kid.

Množični protesti so izbruhnili 9. junija zaradi predloga zakona, ki bi dopustil izročitev osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Čeprav so oblasti predlog zakona umaknile, so protesti prerasli v obsežne protivladne proteste, pa tudi v proteste proti policijskemu nasilju in za demokratične reforme.