Dončić je v ZDA zaradi izjemnih predstav na košarkarskem igrišču hitro pritegnil pozornost medijev in navijačev. Tudi tistih, ki so bili pred njegovim vstopom v ligo NBA skeptični. Foto: Reuters
Dončić je v ZDA zaradi izjemnih predstav na košarkarskem igrišču hitro pritegnil pozornost medijev in navijačev. Tudi tistih, ki so bili pred njegovim vstopom v ligo NBA skeptični. Foto: Reuters
doncic
Dončić je svojo pot v NBA-ju začel sanjsko. Na prvih dvajsetih tekmah je v povprečju dosegal 18,5 točke in postal najbolj vroče ime med letošnjimi novinci. Foto: Reuters

Novinarja Roba Mahoneyja, ki je spisal zgodbo o Dončiću za Sports Illustrated, je mladi Slovenec popolnoma očaral. O 19-letnem Ljubljančanu Mahoney piše z najbolj izbranimi besedami ter opisuje njegovo življenjsko pot od otroštva do zvezdništva v vrstah Mavericksov iz Dallasa. Kot zanimivost velja omeniti, da v intervjuju striktno spoštujejo izvirni, neamerikanizirani zapis priimka Dončić, ki ga tuji mediji v veliki večini preimenujejo v Doncic.

"Je pristen original. Je edinstven v primerjavi z vsemi igralci, ki sem jih kdaj videl. Ali sem stoodstotno vedel, ko sem dejal, da bo postal obraz franšize? Nisem. Toda verjel sem v to," novinar navaja besede Ricka Carlisla, trenerja moštva iz Dallasa, pri katerem so Dončića spremljali že od njegovega štirinajstega leta. "Zadeva z igralcem, kot je Luka, je naslednja – takoj, ko ga želiš preveč omejevati, mu boš vzel nekaj njegovih največjih darov. Jaz tega ne morem storiti. Tega ne moremo storiti," je povedal Carlisle, ki je prepričan, da je treba dati Dončiću svobodo.

Dončić živi za spektakel, šov, za atraktivne poteze. "Že prvi dan smo rekli, da je kot matador. Rad igra za navijače, rad uprizarja spektakularne poteze," je besedo v intervjuju dobil tudi sloviti Nemec Dirk Nowitzki, veteran Dallasa, ki želi po okrevanju po poškodbi pod obročema zaigrati z Dončićem. Nekateri v sposobnosti mladega Evropejca niso verjeli, a novinar opozarja, da Dončić ni običajen novinec, saj so za njim izkušnje iz španske lige, evrolige in evropskega prvenstva.

Širitev blagovne znamke LD7
Novinar navaja tudi Dončića: "Ne maram običajnih podaj." Prav tako ga ne skrbi, ker mu primanjkuje hitrosti: "Mislim, da se košarka ne vrti le okoli hitrosti." Ta primanjkljaj namreč več kot odlično kompenzira s potezami, s katerimi pusti z odprtimi usti starejše in bolj izkušene igralce.

Njegova značilnost so atraktivna preigravanja, podaje med nogami, za hrbtom, čez celo igrišče, lobi brez pogledov, igra s hrbtom proti obroču. Tudi zato, ker je tako zelo zanimiv, bi ga, če bo nadaljeval takšne predstave, lahko videli na tekmi zvezd, Dončiću meteorski vzpon med največje zvezdnike že v prvi sezoni novinca napoveduje novinar Sports Illustrated.

Dončić je zagnal tudi svojo spletno stran, lukadoncic.com, na kateri bodo vsi njegovi navijači, sledilci in ljubitelji košarke lahko naročili koledar z njegovimi fotografijami. Na spletni strani bo mogoče v prihodnje naročiti tudi druge izdelke, majice in podobno. Dončić ob tem zagotavlja, da bodo vsi artikli blagovne znamke LD7, ki jih bo prodajal na svoji spletni strani, narejeni v Sloveniji.