Palača je dogodek pospremila s fotografijami vidno navdušenega princa. Foto: EPA
Palača je dogodek pospremila s fotografijami vidno navdušenega princa. Foto: EPA

David Attenborough, avtor številnih dokumentarcev, si je kot gost družine princa Williama v Kensingtonski palači ogledal svojo novo dokumentarno oddajo, naslovljeno Življenje na našem planetu (A Life On Our Planet).

Ob tej priložnosti je znani naravovarstvenik prvorojenca Williama in Kate, sedemletnega Georgea obdaril s približno 23 milijonov let starim fosilom velikanskega zoba izumrlega morskega psa. Attenborough ga je našel v 60. letih na Malti, kjer je počitnikoval z družino, zob pa naj bi pripadal izumrli vrsti velikozobega morskega psa Carcharocles megalodon, ki je lahko zrasel do 16 metrov v dolžino, navaja britanski BBC.

Darilo pa je povzročilo nekaj razburjenja v otoški državi, ki je bila do leta 1964 britanska kolonija, britanska kraljica pa jo je vodila do leta 1974. Kulturni minister Jose Herrera je naznanil, da si bo prizadeval za vrnitev fosila v domovino. "Upravičeno namenjamo veliko pozornosti zgodovinskim in umetniškim artefaktom. Ni pa vedno tako z našim naravoslovjem. Odločen sem zagotoviti spremembe pri tem stališču," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Zadeve ne bodo peljali naprej

Malta si je kmalu premislila: "Minister bi rad poudaril, da te zadeve ne bomo peljali naprej," je dejal predstavnik ministrstva, razlogov za spremembo stališča pa ni navedel.