Med moškimi je bil že enajsto leto zapored v ZDA najbolj občudovan nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, med ženskami pa je preteklih 17 let naziv vedno osvajala Clintonova.

Michelle Obama je po 17 letih s prvega mesta izrinila Hillary Clinton. Foto: Reuters
Michelle Obama je po 17 letih s prvega mesta izrinila Hillary Clinton. Foto: Reuters

Gallup je anketo izvedel med 3. in 12. decembrom, in sicer so spraševali, koga na svetu med moškimi in ženskami anketirani najbolj občudujejo. To anketo izvajajo že od leta 1946, med prvo deseterico pa je letos že petdesetič britanska kraljica Elizabeta II.

Za Michelle Obama, ki je prejela 15 odstotkov glasov, se je uvrstila televizijska zvezdnica Oprah Winfrey, dobila je pet odstotkov glasov. S štirimi odstotki je sledila Hillary Clinton, Elizabeta II. pa je tako kot Angela Merkel, ameriška vrhovna sodnica Ruth Bader Ginsburg in televizijska voditeljica ter komičarka Ellen DeGeneres dobila dva odstotka glasov.

Z odstotkom glasov prvo deseterico skleneta veleposlanica ZDA pri ZN-u Nikki Haley in aktivistka Malala Jusafzaj, toliko glasov pa je dobila tudi voditeljica kongresnih demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi.

Obama je dobil 19 odstotkov glasov, na drugem mestu pa je trenutni predsednik ZDA Donald Trump s 13 odstotki glasov. Sledita papež Frančišek in nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši s po dvema odstotkoma.

V prvi deseterici so še ustanovitelj Microsofta Bill Gates, senator Bernard Sanders, Bill Clinton, dalajlama, nekdanji podpredsednik Joe Biden in poslovnež Elon Musk.