Naomi Osaka se je ob prihodu na Japonsko najprej udeležila sponzorskega dogodka avtomobilskega proizvajalca Nissan. Foto: Reuters
Naomi Osaka se je ob prihodu na Japonsko najprej udeležila sponzorskega dogodka avtomobilskega proizvajalca Nissan. Foto: Reuters
Naomi Osaka in Serena Williams
Naomi Osaka in Serena Williams - prvo je pod okrilje vzel Adidas, druga je že dolgo zvesta Niku. Foto: Reuters

Osaka, ki bo prihodnji mesec dopolnila 21 let, je z izjemno predstavo v finalu Odprtega prvenstva ZDA premagala legendarno Američanko Sereno Williams, ki se je bolj kot s tekmico med dvobojem ukvarjala s sodnikom Carlosom Ramosom, saj ga je v solzah obtožila, da je goljuf in lažnivec.

A to Naomi ni zmedlo, hladnokrvno je dobivala točke. Zlomila se je šele ob podelitvi pokala, ko so jo med negodovanjem gledalcev premagale solze. Tudi z zadržanostjo in skromnostjo, skoraj ponižnostjo, je pridobila pozornost teniških ljubiteljev, medijev - in podjetij.

Osaka, ki ima japonsko mamo in haitijskega očeta, je za zmago na zadnjem Grand Slamu sezone v žep pospravila ček za 3,8 milijona dolarjev, a obetajo se ji že novi milijoni. Po poročanju časopisa The Times nemški tekstilni velikan Adidas za Naomi pripravlja izjemno donosno pogodbo, ki naj bi bila "težka" kar 8,5 milijona dolarjev. Osakova je že zdaj na Adidasovi plačilni listi - stara pogodba se ji izteče konec leta, a ji je prinesla manj kot milijon dolarjev.

Serena, Naomi, Caroline
Če se bosta Naomi in Adidas odločila za dolgoročno sodelovanje, se bo novopečena zvezdnica zavihtela na drugo mesto najbolje plačanih tenisačic leta, saj bo prehitela Danko Caroline Wozniacki. Na prvem mestu bo zagotovo ostala 23-kratna zmagovalka turnirjev za Grand Slam Serena Williams, ki je kljub rojstvu hčerke med lanskim in letošnjim junijem svoj bančni račun obogatila za 18,1 milijona dolarjev. Skoraj celoten znesek je dobila prek sponzorskih pogodb; med njene največje pokrovitelje sodijo Nike, Intel, Audemars Piguet, JPMorgan Chase, Lincoln, Gatorade in Beats.

Naomi Osaka je pred New Yorkom dobila le en turnir serije WTA, marca v Indian Wellsu, postala pa je tudi prva japonska zmagovalka enega izmed štirih največjih turnirjev na svetu. Z zmago se je zavihtela na sedmo mesto na svetovni lestvici. Rojena je bila sicer na Japonskem, a se je z družino pri treh letih preselila v ZDA, tako da ima japonsko in ameriško državljanstvo, a japonsko ne govori tekoče.