37-letna Jacinda Ardern je lani postala najmlajša premierka države po letu 1856. Foto: Reuters
37-letna Jacinda Ardern je lani postala najmlajša premierka države po letu 1856. Foto: Reuters
Spoznala sta se pred štirimi leti v parlamentu.
Z Gayfordom sta se spoznala pred petimi leti v parlamentu. Foto: AP

S partnerjem Clarkom Gayfordom pričakujeta junija prvega otroka. "S Clarkom sva zelo vznemirjena, da se bo junija najina ekipa razširila iz dveh na tri člane. In tako se bova pridružila številnim staršem, ki imajo dve vlogi. Postala bom mama in ostala bom premierka, Clark pa bo ostal 'prvi mož ribolova' in postal oče, ki bo doma skrbel za otroka," je zapisala na Instagramu Ardernova.

Par se je spoznal pred petimi leti, ko se je 39-letni Gayford članu parlamenta pritožil glede predloga, ki ga je takratna vlada vložila za spremembe varnostne zakonodaje. Tam je srečal Ardernovo, skupaj sta spila kavo in kmalu zatem tudi živela skupaj.

Gayford ima sicer svojo lastno televizijsko oddajo Fish of the Day, kjer potuje po Tihem oceanu, predstavlja recepte za jedi iz ulovov. Pravice za oddajo je odkupilo več kot 20 držav po svetu, lani pa je zanjo dobil zlato nagrado na filmskem festivalu v Houstonu.

Po rojstvu bo premierka odsotna šest tednov. "Načrtujem, da bom vseh šest tednov dosegljiva ves čas, če bo kakšna potreba po tem," je zatrdila Ardernova. Novica o nosečnosti jo je "100-odstotno presenetila". Še toliko bolj, ker je izvedela, da je noseča, le šest dni preden je postala premierka. "Ne bom prva ženska, ki bo delala več stvari hkrati. Ne bom prva ženska, ki bo delala in imela otroka - številne so to že šle skozi," je dodala Ardernova.

37-letnica bo druga svetovna voditeljica, ki je v svojem mandatu zanosila - prva po skoraj 30 letih. Leta 1990 je rodila hčerko Benazir Bhutto, ko je bila na mestu pakistanske premierke. In po poročanju britanskega BBC-ja še danes velja, da je to prva voditeljica, ki je rodila med svojim mandatom - če zanemarimo članice kraljevih družin.