Foto:
Foto:
O. J. Simpson
Simpsona je sodišče leta 1995 oprostilo umora, dve leti kasneje pa je civilna porota odločila, da je odgovoren za obe smrti in mu naložila plačilo 33,5 milijona odškodnine družinam obeh žrtev. Foto: Reuters

Nekdanjega igralca ameriškega nogometa, ki je bil leta 1995 oproščen obtožb dvojnega umora, in njegove tri domnevne sodelavce pri ropu bremeni 11 obtožb, ki bi lahko 60-letnega športnika in igralca poslale v zapor do konca življenja - kar je sicer usoda, ki se ji je izognil v senzacionalnem "procesu stoletja". Naj spomnimo: obtožen je bil dvojnega umora, potem ko so njegovo nekdanjo ženo, 35-letno Nicole Brown Simpson, in njenega prijatelja, 25-letnega Ronalda Goldmana, našli okrutno umorjena pred njenim domom v Los Angelesu leta 1994.

Sedanje obtožbe proti O. J.-ju se nanašajo na oboroženi rop, ki naj bi ga Simpson s pajdaši izvedel v lasvegaškem hotelu in kazinoju Palace Station. Tam sta namreč živela zbiratelja, od katerih je Simspon "vzel" svoje spominke.

Simpsona so nato aretirali in ga zadržali brez varščine, prvič pa se mora na sodišču pojaviti na zaslišanju, na katerem ga bodo seznanili z obtožbami, njegovi odvetniki pa bodo sodnika najverjetneje zaprosili za postavitev varščine.

Rop, vlom, ugrabitev ... s smrtonosnim orožjem
Uradne obtožbe proti Simpsonu in njegovim soobtožencem so: zarota za izvedbo ugrabitve, rop in vlom, vlom s posedovanjem smrtonosnega orožja, ugrabitev s smrtonosnim orožjem, rop s smrtonosnim orožjem, napad in nasilje s smrtonosnim orožjem.

A Simpson, ki naj bi mu že pred leti, ko so mu sodili za umor, pri oprostilni sodbi veliko pomagala prav medijska naklonjenost, je novinarjem povedal, da ni storil nič narobe, hotel naj bi le dobiti nazaj svoje zbirateljske predmete, osebne fotografije, certifikat o vpisu v Dvorano slavnih in druge predmete, ki naj bi mu jih ukradel nekdanji športni agent.