Sojenje Simpsonu v devetdesetih letih so številni označevali za najbolj odmeven sodni proces v zgodovini ZDA. Foto: EPA
Sojenje Simpsonu v devetdesetih letih so številni označevali za najbolj odmeven sodni proces v zgodovini ZDA. Foto: EPA

"Lahko boste spremljali moje misli in mnenja o vsem mogočem," je v uvodnem videoposnetku povedal O. J. Simpson in poudaril, da je na Twitterju veliko njegovih lažnih profilov. "Zabavno bo, nekaj računov moram poravnati," je napovedal v videu, ki si ga je v dveh dneh ogledalo osem milijonov ljudi. Simpson se je, vse odkar so ga leta 2017 izpustili na prostost – sedel je zaradi ropa in ugrabitve iz leta 2007 – držal zase in se v javnosti ni izpostavljal.

Kot kaže, je 71-letni O. J. pripravljen na postopno vrnitev v javno življenje. Na družbenem omrežju je objavil še drugi video, v katerem je povedal, da so ljudje lahko o njem dolga leta brez posledic govorili, kar so želeli. "Zdaj bom lahko izzval veliko tega sranja in razjasnil stvari," je dejal nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa. Dodal je, da namerava pisati predvsem o športu in politiki.

Za AP je O. J. pred kratkim povedal, da živi srečno in zdravo življenje v Las Vegasu. Od umora njegove nekdanje žene Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana je minilo 25 let. Čeprav je O. J. veljal za glavnega osumljenca, je bil na koncu oproščen. Sodni proces je pritegnil ogromno medijske pozornosti in odprl številne javne debate v povezavi z rasizmom, slavo, policijskimi kršitvami in nasiljem v družini.

Sorodniki obeh žrtev so izrazili gnus nad tem, da je O. J. sposoben živeti na takšen način. Prepričani so, da je morilec, takšno pa je tudi splošno javno mnenje v ZDA, čeprav O. J. neomajno vztraja, da je nedolžen. Dvojni umor je uradno označen za nerešenega. V civilni tožbi je bilo leta 1997 O. J.-ju sicer naloženo, da mora družinama žrtev plačati 33,5 milijona dolarjev, vendar je plačal le manjši del zneska.

Pred kratkim je O. J. izjavil, da on in njegovi otroci ne želijo nikoli več govoriti o umorih. "Z družino se osredotočamo samo še na pozitivne stvari," je pojasnil.