Romantično sklepno dejanje Opravljivke. Foto: CW
Romantično sklepno dejanje Opravljivke. Foto: CW
Serija je dvignila prah s svojimi oglasi, v katerih najstniki nastopajo v 'nedostojnih' pozah. Ni pomagal tudi nadnapis nad strastnimi golimi objemi, 'OMFG' (kratica za Oh my fucking God).

V finalu z naslovom "New York, I Love You XOXO" so gledalci dočakali dve poroki, vrsto gostujočih likov (med drugim dobršen del zasedbe še ene pokopane serije, The O. C.) in - bistveni del - razkrito identiteto "opravljivke", osebe, ki je zakrivila zloglasen blog, ki ponuja vpogled v četico premožnih dijakov.

Na tem mestu naj opozorimo, da tisti, ki si mislite serijo še pogledati, morda ne berete do konca.

V zadnjem, 121. delu serije televizijske hiše CW sta se poročili obe protagonistki, Serena van der Woodsen (Blake Lively) in Blair Waldorf (Leighton Meester). Obe sta omožili svoji srednješolski ljubezni - Blair Chucka Bassa (Ed Westwick), Serena pa Dana Humphreyja (Penn Badgley).
Gledalcem se tudi razkrije "opravljivka" (glas ji posoja Kristen Bell, ki v zadnji epizodi tudi gostuje), ki je na vsesplošno presenečenje nihče drug kot Dan.

Nazadnje pa dobimo še vpogled v "pet let pozneje". Nate (Chace Crawford) se poteguje za mesto župana New Yorka, Chuck in Blair sta starša, Rufus (Matthew Settle) se dobiva s pevko Liso Loeb, Lily in William sta par, prav tako tudi Georgina (Michelle Tratchenberg) in stric Jack.

Kako naprej?
Serija, posneta po istoimenski knjižni seriji Cecily von Ziegesar, je sicer na začetku obetala, da bo postala pravi fenomen, oklicali so jo za "najstniški Seks v mestu", oglasna kampanja je bila žgečkljivo kontroverzna, vplivna pa je bila predvsem na modnem področju.
Ustvarjalca Josh Schwartz in Stephanie Savage (stala sta že za O. C.-jem) sta zbrala mlado in svežo igralsko zasedbo, ki je v teh letih različno uspešno prodrla še v filmski svet. A kritike so bile mešane, serijo pa so številni imeli bolj za skriven užitek kot za kaj drugega, tudi gledanost je bila nazadnje precej nižja od pričakovane.

Se je pa finalu posvetila cela vrsta medijev, od tistih zabavnejših, do resnejših, kot je britanski Independent. Ta je postregel s pravo študijo, koliko potenciala imajo posamezni zvezdniki Opravljivke, da po izteku serije zares prodrejo v Hollywood, kot je denimo uspelo Michelle Williams (Simpatije), kaj dosti preostalim zvezdnikom mladinskih serij pa niti ne.