Letos je avstrijski podjetnik v svojo, kar 20,5 tisoč evrov vredno ložo, povabil Elle MacPherson. Foto: Reuters
Letos je avstrijski podjetnik v svojo, kar 20,5 tisoč evrov vredno ložo, povabil Elle MacPherson. Foto: Reuters

Letos bo prireditev, ki jo vsako leto v televizijskem prenosu spremlja približno 1,5 milijona ljudi, odprla ruska operna diva Anna Netrebko s soprogom Yusifom Eyvazovom.

Prireditev vsako leto predstavlja vrhunec dunajske plesne sezone, poleg omenjenega para pa bodo nastopili še Orkester Dunajske državne opere pod taktirko Marca Armiliata, Orkester dunajskega opernega plesa ter Dunajski državni balet in Baletna akademija Dunajske državne opere s koreografijo Florenca Clerca.

Ples bo odprlo 144 debitantskih parov iz 13 različnih držav. Plesalke vsako leto nosijo tiaro Swarovski, ki jo je za letošnjo prireditev oblikovala Donatella Versace ‒ navdih za tiaro s 380 kristali je našla v operi Richarda Wagnerja Rensko zlato.

Ruska operna diva je dobila čast, da slavnostno odpre letošnjo prireditev. Foto: Reuters
Ruska operna diva je dobila čast, da slavnostno odpre letošnjo prireditev. Foto: Reuters

Posebna gostja letos Elle MacPherson

Posebna gostja avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja bo tokrat Elle MacPherson. Upokojena avstralska manekenka je bila za Lugnerja, ki od leta 1992 v svoji 20,5 tisoč evrov vredni loži gosti slavne osebnosti, trd pogajalski zalogaj. Obregnila naj bi se namreč ob nezdrav meni.

Med njegovimi izbrankami so bile v preteklosti že Melanie Griffith, Paris Hilton, Dita van Teese, Sophia Loren, Pamela Anderson in Kim Kardashian.

Na voljo tudi vstopnice za generalko

Dunajska državna opera si od prireditve obeta 1,1 milijona evrov. Cena vstopnice znaša 315 evrov, za ložo je treba odšteti od 13.300 do 23.600 evrov, cena za mizo za dve osebi pa se začne pri 210 evrih. Tistim, ki si tako dragih vstopnic ne morejo privoščiti, so na voljo vstopnice za generalko, ki stanejo od 25 do 70 evrov.

Pravila oblačenja ostajajo enaka kot prejšnja leta in za dame zahtevajo dolge večerne toalete, za moške pa črn frak.

Na prireditvi bodo uporabili več kot 40 tisoč kozarcev, tisoč prtov in štiri tisoč kosov jedilnega pribora. Gostom bo na voljo 1300 steklenic penine, 900 steklenic vina in prav toliko steklenic piva. Postregli bodo 2500 parov klobas, 1000 kosov sladic in sendvičev ter 1300 krožnikov golaževe juhe.