Claude Bosi živi v Angliji že od leta 1997. Foto: AP
Claude Bosi živi v Angliji že od leta 1997. Foto: AP

Bosi, lastnik in vodja londonske restavracije Bibendum, ovenčane z dvema Michelinovima zvezdicama, se bo na odločitev pritožil, se pa ob tem sprašuje, ali je čas, da se po več kot dveh desetletjih poslovi od Anglije, saj da je sistem "nehuman".

"Mar nisem dovolj prispeval tej državi in družbi v 23 letih, kar sem tu? Mar nisem dovolj dober, da bi ostal?" se sprašuje 47-letni Bosi.

Kuharski mojster je ta teden prejel pismo notranjega ministrstva, v katerem ga obveščajo, da so mu prošnjo zavrnili, potem ko je Bosi po pomoti zaprosil za stalno bivališče, in ne poseben "naselitveni status", ki je na voljo zgolj državljanom Evropske unije.

"Smejal sem se, ko sem odprl pismo. Nisem mogel verjeti. A sem žalosten, res imam rad Veliko Britanijo. Rad imam to državo, všeč mi je, da ti dajo možnost, da uspeš. A tole je, oprostite mojemu izrazju, brca v jajca. Tu sem že 23 let, plačujem davke, zaposlujem 60 ljudi, oni pa mi pravzaprav sporočajo, oprostite, nočemo vas tu," je dejal.

Ni slišal za naselitveni status

Kot je zatrdil, ni nikdar slišal za koncept naselitvenega statusa, ki so ga oblasti razkrile marca lani. "Zaprosil sem za stalno bivališče, ker mi je tako priporočil prijatelj. On ima francosko ženo in mi je rekel, da ga je ona brez težav dobila, zato sem sledil zgledu."

Kuharski mojster, ki si je dve Michelinovi zvezdici prislužil že za svojo prejšnjo londonsko restavracijo, Hibiscus, preden je prevzel Bibendum, je na Instagramu tudi objavil omenjeno pismo.

"Imajo moje podatke, videli so, da sem Francoz. Če sem se zmotil, bi mi moral to kdo povedati. Pa mi nihče ni dejal, da moram zaprositi za naselitveni status, tudi ko sem šel osebno na notranje ministrstvo, da so me fotografirali. Tam imajo ljudi, ki ne znajo odgovarjati na vprašanja. Ko sem jih vprašal, koliko časa bo trajalo in kaj zdaj, mi niso znali odgovoriti. Počutiš se zelo nedobrodošlega," pripoveduje za Guardian.

"Po 23 letih se počutiš, kot da te jemljejo za samoumevnega in ti jemljejo davke, nato pa ti neki robot preprosto reče "ne"," razlaga. "To je ta nehumanost te vlade."

Bosi živi v Veliki Britaniji od leta 1997, njegova žena Lucy pa je Britanka in ravno pričakuje tretjega otroka.

"Naj poskusi znova"

Francoz pravi, da če bi omenjeno pismo prejel pred dvema letoma, preden je vložil svoj denar v Bibendum, bi verjetno zapustil državo.

Bosiju so v pismu pojasnili, da ni predložil dovolj dokazov, ki bi pričali o tem, da je dovolj upravičen do statusa. Pravni strokovnjaki ob tem opozarjajo na nerodno in nespretno komunikacijo vladnih organov, ki da bi morali storiti več, da bi vse upravičene seznanili z naselitvenim statusom, kar je tudi njihova dolžnost po pogodbi o brexitu.

Koncept naselitvenega statusa je bil vzpostavljen z namenom olajšati in poenostaviti proces prošenj za stalno bivališče in za zdaj je v manj kot letu dni zanj zaprosilo že 2,7 milijona ljudi.

Z ministrstva so še sporočili, da so Bosiju res zavrnili prošnjo za stalno bivališče, ker da ni posredoval dovolj dokazov, da izpolnjuje pogoje, a da mu tako ali tako ne bi bilo treba zaprositi za stalno bivališče, ampak za naselitveni status. Ob tem so ga pozvali, naj zaprosi za zadnje.