Richard v družbi želve Lonesome George, enega najznamenitejših prebivalcev Galapagosa. Foto:
Richard v družbi želve Lonesome George, enega najznamenitejših prebivalcev Galapagosa. Foto:
Richard Gere
Nazadnje ga je bilo na filmskih platnih mogoče videti ob Diane Lane v filmu Viharna noč. Foto: EPA

59-letni sivolasi šarmantni igralec je pred dnevi obiskal te otoke, ki sodijo pod ozemlje Ekvadorja. Otoki so svetovno znani zaradi edinstvenih živalskih in rastlinskih vrst, ki so se na njih razvile zaradi oddaljenosti od celine. Prav Galapagos je kot prostor za raziskovanje služil tudi britanskemu naravoslovcu Charlesu Darwinu.

Zaradi vse večjega navala turistov in nepremišljenega razvoja pa se otoki iz idličnega kraja vse bolj spreminjajo v oblegano turistično točko. Gera je tamkajšnja narava zelo očarala, zato se je ponudil, da bi postal predstavnik ohranitve teh otokov. Pred dnevi je tja pripotoval z ženo in s sinom, priložnost pa je imel srečati tudi znamenito želvo z imenom Lonesome George.

Gere, znani budist in borec za pravice Tibeta, ki se je večkrat srečal tudi z dalajlamo, se je na filmskih platnih prvič pojavil v 70. letih, svetovno slavo kot seks simbol pa pridobil s filmom Ameriški žigolo. Nato ga je bilo mogoče videti v filmih Čedno dekle, Chicago, Nezvesta in Zaplešiva. Revija People ga je leta 1999 razglasila tudi za najbolj privlačnega moškega na svetu.

"Ujel" tudi Cindy Crawford
Richard je bil štiri leta, med letoma 1991 in 1995, poročen z ameriškim supermodelom Cindy Crawford, leta 2002 pa je obljubil večno zvestobo igralki in nekdanji manekenki Carey Lowell, s katero ima tudi sina Homerja Jamesa.

Poleg Tibeta - pred poletnimi olimpijskimi igrami v Pekingu je pozval tudi k bojkotu iger - se bori tudi za ozaveščanje pri okolijskih težavah in posveča boju proti aidsu.

A. P.