Rowlingova je bila za svoje komentarje deležna precej hudih kritik. Foto: Reuters / AP
Rowlingova je bila za svoje komentarje deležna precej hudih kritik. Foto: Reuters / AP

Podpore transskupnosti je bila pisateljica kljub njihovemu nestrinjanju z njenimi stališči deležna po objavi neokusnega intervjuja z njenim nekdanjim možem v časopisu The Sun.

J. K. Rowling je v obrambo svojih izjav o razumevanju pojma ženske, ki so razburili transskupnost in njihove podpornike, prejšnji teden namreč objavila daljši esej. V njem je svoja stališča med drugim postavila v kontekst življenjske izkušnje z nasiljem v družini in spolnimi napadi. Kot je v njem povedala, se ji zdi pomembno, da se pomen besede ženska v tej luči ne razvrednoti.

Njene besede o nasilju v družini so spodbudile angleški rumeni tisk, v katerem je bila zapisana vrsta neokusnih osebnih podrobnosti o prejšnjih razmerjih pisateljice in špekulacij. Največ prahu je dvignil pogovor z njenim nekdanjim možem Jorgejem Arantesom, ki so ga objavili v časopisu The Sun.

V intervjuju so ga spraševali o nasilju in udarcih, Jorge pa se svojih dejanj očitno ne kesa. "Klofnil sem jo in ni mi žal," je med drugim dejal v pogovoru, ki so ga mnogi novinarski kolegi na otoku označili za neokusnega in žaljivega.

V obrambo pisateljice je stopilo tudi mnogo pisateljičinih transspolnih kritikov, ki so hudo obsodili objavo članka. V pismu glavni urednici Victorii Newton so zapisali, da je objavljanje takšnih člankov skrajno neprimerno, saj žrtve napadov potisne v kot, v ospredje pa postavlja zgodbo napadalca.