Stormy Daniels in Donald Trump sta imela kratkotrajno razmerje leta 2006. Foto: Reuters
Stormy Daniels in Donald Trump sta imela kratkotrajno razmerje leta 2006. Foto: Reuters
Danielsova se na pogodbo o nerazkrivanju, ki jo je podpisala s Trumpom, kaj dosti ne ozira. Na sliki njena knjiga Polno razkritje. Foto: Reuters
Danielsova je bila prejšnji teden častna gostja erotičnega sejma Venus v Berlinu. Foto: Reuters
Odvetnik Danielsove Michael Avenatti napoveduje pritožbo. Foto: Reuters

Ob tem je napovedal, da se bo zdaj lahko spravil nanjo in njenega "tretjerazrednega odvetnika".

Trump in Danielsova sta imela spolni odnos leta 2006 v hotelski sobi v Nevadi - dva meseca po tem, ko je njegova žena Melania rodila sina Barrona.

Trumpov odvetnik je pred volitvami leta 2016 nato Danielsovi za molk glede tiste noči plačal 130.000 dolarjev.

"Zvezni sodnik je zavrgel tožbo Stormy Daniels proti Trumpu. Trump je upravičen do povrnitve vseh pravdnih stroškov. Odlično, zdaj se lahko spravim na konjski ksiht in njenega tretjerazrednega odvetnika v veliki državi Teksas. Potrdila bo pismo, ki ga je podpisala! O meni ne ve nič, popolna prevara!" je v torek tvitnil predsednik.

"Tretjerazredni" Michael Avenatti, ki celo po tiho napoveduje kandidaturo za predsednika leta 2020, Trumpu ni ostal dolžan. Predsednika je označil za "ostudnega sovražnika žensk, ki spravlja v zadrego celotne ZDA". Potem ga je še izzval, naj se kar spravi nanj, ker bodo lahko vsemu svetu pokazali, kakšen "popoln pokvarjenec in lažnivec je".

Ji je grozil?
Oglasila se je tudi Danielsova. "Dame in gospodje, predstavljam vam predsednika ZDA. Znova je pokazal popolno nesposobnost, sovraštvo do žensk in popolno pomanjkanje samonadzora na Twitterju."

Danielsova s pravim imenom Stephanie Clifford je Trumpa tožila aprila, ko je izjavil, da je skica moškega, ki naj bi ji leta 2011 grozil zaradi zveze s Trumpom, navadna prevara. Danielsova trdi, da je Cohen leta 2011, ko je mislila spregovoriti o razmerju s Trumpom, nadnjo poslal nasilneža. Neznani moški naj bi ji grozil s posledicami zanjo in za njeno hčerko, če ne bo tiho v zvezi s Trumpom. Zaradi tega je leta 2016 tudi hitro sprejela ponujeni denar.

Aprila je objavila skico moškega, ki naj bi ji grozil, Trump pa jo je označil za lažnivko s tvitom, v katerem je zapisal, da moški ne obstaja, Danielsova pa ima lažne medije za norca.

Pravica predsednika do govora
Zvezni sodnik v Los Angelesu James Otero je v ponedeljek odločil, da je takšen predsednikov govor zaščiten s prvim amandmajem k ustavi. "Če bi mu sodišče prepovedalo takšne pretirane izjave proti političnim nasprotnikom, potem bi bistveno oviralo urad predsednika ZDA. Vsak oster odgovor predsednika drugemu politiku ali javni osebnosti bi bil lahko potem razlog za tožbo zaradi obrekovanja. To bi državo prikrajšalo za pogovor, ki je običajen v političnem procesu," je odločil sodnik.

Trumpov odvetnik Charles Harder je sporočil, da gre za popolno Trumpovo zmago, česar ne more spremeniti nobeno sprevračanje Danielsove ali njenega odvetnika. Harder je še dodal, da je Trump upravičen do povrnitve pravdnih stroškov od Danielsove, o čemer bo sodnik odločal pozneje.

Avenatti je napovedal pritožbo, za katero je prepričan, da bo uspešna. "Ta je res bosa, da se predsednik pri obrekovanju ženske sklicuje na prvi amandma," je sporočil Avenatti po sodbi.

Tožba teče dalje
Tožba Danielsove za razveljavitev pogodbe o molku v zameno za 130.000 dolarjev pa za zdaj teče naprej, čeprav ni več razloga zanjo. Danielsova trdi, da je pogodba neveljavna, ker jo je podpisal le Cohen, ne pa tudi Trump. Vendar pa tudi Trumpovi in Cohenovi odvetniki trdijo, da pogodba ne velja in da je ne bodo tožili, ker je prekršila njena določila in spregovorila o razmerju. Trumpovi odvetniki pravijo, da se predsednik nikoli ni počutil kot pogodbenik in se strinja, da pogodba ne velja.

Cohen je avgusta priznal krivdo za kršenje zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, ker je s Trumpom skoval zaroto za odkup molka Danielsove in Playboyevega modela Karen McDougal. Ona je dobila denar za intervju s tabloidom, povezanim s Trumpom, zaradi česar potem intervjuja ni bilo.