Skupna fotografija resničnostne zvezdnice in predsednika v Ovalni pisarni. Foto: Bela hiša
Skupna fotografija resničnostne zvezdnice in predsednika v Ovalni pisarni. Foto: Bela hiša
Alice Marie Johnson je že skoraj četrt stoletja za zapahi zaradi manjšega, nenasilnega zločina, povezanega z mamili. Foto: AP
Ivanka Trump je Kardashianovo napotila do svoejga soproga Jareda Kushnerja, ki naj bi mu bila reforma zaporov ena od prioritet. Foto: Reuters

Kot poroča Vanity Fair, se je 37-letna Kardashianova s Trumpovim zetom in svetovalcem Kushnerjem večkrat pogovarjala o tej pereči temi, v sredo pa se je končno tudi osebno sestala s predsednikom ZDA.
"Super se je bilo danes srečati s @KimKardashian, govorila sva o reformi zaporov in sistema obsodb," je na Twitterju ob objavi skupne fotografije v Ovalni pisarni zapisal Trump.

Kardashianova je Trumpa osebno prosila za predsedniško pomilostitev Alice Marie Johnson, temnopolte Američanke, ki je bila zaradi mamil obsojena na dosmrtno zaporno kazen.

"Vse najboljše, Alice Marie Johnson. Današnji dan je namenjen tebi," pa je tvitnila Kardashianova ob fotografiji predsedniškega pečata na preprogi Bele hiše, ob tej priložnosti opravljena v zadržano, konservativno črnino.

Krivična obsodba
Johnsonova, danes prababica, je ravno v sredo praznovala 62. rojstni dan, v zaporu pa je že vse od leta 1996, ko je bila aretirana zaradi svojega posredovanja v trgovini z mamili.

Čeprav je šlo za nenasilni prekršek in prvo srečanje Johnsonove s policijo, so jo obsodili na dosmrtno ječo. Kardashianova je od letos dalje, ko je na Twitterju naletela na zgodbo Johnsonove, na čelu kampanje za njeno predsedniško pomilostitev in je v ta namen stopila v stik s Trumpovo hčerko Ivanko, ta pa jo je povezala s svojim možem Kushnerjem.

"Rada bi se zahvalila predsedniku Trumpu za njegov čas to popoldne. Upamo, da bo predsednik podelil pomilostitev gospe Alice Marie Johnson, ki prestaja dosmrtno kazen za svoj prvi, nenasilni prekršek," je kasneje na Twitterju še zapisala Kardashianova. "Optimistični smo glede prihodnosti Johnsonove in upamo, da bo - tako kot še številni drugi, kot je ona - dobila drugo priložnost za življenje."

Srečanje vzela resno
CNN je pred srečanjem poročal, da se bo Kardashianova zagotovo v Zahodnem krilu Bele hiše srečala s Kushnerjem, varnostna služba pa naj bi jo nato pospremila do Ovalne pisarne.

Vir blizu starleti trdi, da je Kardashianova svojo misijo vzela skrajno resno in da iz srečanja ne misli narediti medijskega cirkusa in tja pripeljati kamer za svoj TV-šov ali svoje publicistke.

V nasprotju z mnogimi zvezdniki, ki glasno kritizirajo Trumpovo politiko, je soprog Kardashianove, raper Kanye West, velik oboževalec predsednika.

Njegovi nedavni tviti v podporo Trumpu in izjave, da je bilo suženjstvo prostovoljna izbira temnopoltih, so dvignili veliko prahu, Hollywood pa je Westa malodane izobčil.

Kim Kardashian sicer soprogovih političnih nazorov ne deli in je podpornica Hillary Clinton, je pa stopila možu v bran in na Twitterju kritikom sporočila, naj ne napadajo njenega soproga, ki da je vedno bil "zelo ekspresivno" in "svobodno misleče bitje".

Reforma zaporov Kushnerjeva tema
Reforma zaporov je sicer nekaj, kar je za Kushnerja še posebej pomembna tema, saj je njegov oče Charles dobro leto dni preživel v zaporu zaradi davčnih utaj in nezakonitih donacij v politični kampanji.

Kushner, ki naj bi ga očetova kazen močno prizadela, se je ob prihodu v Belo hišo zaobljubil, da bo naredil vse, da izboljša sistem zaporov, ki je v ZDA na izjemno slabem glasu.

Tako kampanja Kardashianove kot Kushnerjeva prizadevanja za reformo zaporov se sicer ne skladata s politiko Trumpove administracije do te teme. Trumpov generalni tožilec Jeff Sessions je namreč z enim svojih prvih ukrepov na položaju razveljavil Obamovo okrožnico, ki je tožilcem narekovala večjo popustljivost pri manjših prestopnikih z mamili.