Diahann se je zadnja leta posvečala predvsem dobrodelnemu delovanju. Foto: AP

Pred njo so temnopolte igralke nastopale predvsem v spremljevalnih vlogah kot služkinje in kuharice. V seriji Julie je igrala ovdovelo medicinsko sestro in samohranilko, ki se je borila s težavami takratne ameriške družbe na vrhuncu vietnamske vojne. Pred vlogo v seriji je Carrollova v glavnem nastopala v pevskih vlogah, za kar si je prislužila tudi nominacijo za nagrado Tony, ki jo podeljujejo za dosežke v svetu muzikalov.

Diahann je v vlogi samohranilke Lucy orala ledino ameriške televizije. Foto: AP

Njena smrt je močno pretresla ameriško televizijsko javnost in njene bližnje. Kot je za Reuters povedala igralkina zastopnica, se je “z rakom borila že nekaj časa, a ni želela, da bi svet o tem kaj vedel.” Kot je še dodala, se “nikoli ni hvalila ali počutila kot aktivistka za pravice temnopoltih Američanov. Bila je del širitve temnopoltih umetnikov v vse ameriške umetniške sfere in je le opravila svoj del v tem boju.

Carol Diann, kot se je glasilo njeno rojstno ime, se je rodila v Bronxu 17. julija 1935 v revno delavsko družino. V mladosti se je preživljala s petjem po newyorških restavracijah in klubih, nato pa leta 1954 dobila prvo vlogo na Broadwayu, kar ji je omogočilo vstop v svet glasbe in televizije. Leta 1962 je za glavno vlogo v muzikalu No Strings kot prva temnopolta pevka dobila nagrado Tony za najboljšo glavno žensko vlogo.

Carrollova je bila štirikrat poročena in ima eno hčerko iz prvega zakona s producentom Montejem Kayom. Od svojega drugega moža se je ločila, ker naj bi jo pretepal, tretji mož pa je umrl v hudi prometni nesreči. Leta 1997 so ji diagnosticirali raka na dojkah, kar jo je spodbudilo k spodbujanju ozaveščanja o nevarnosti te bolezni in pomena pravočasne zaznave raka.

Diahann je nastopila tudi v priljubljeni seriji Dinastija. Foto: AP