Vse oči na predstavitvi so bile uprte v vojvodinjo Susseško. Foto: Reuters
Vse oči na predstavitvi so bile uprte v vojvodinjo Susseško. Foto: Reuters

Že kot igralka je bila Meghan (takrat še Markle) pod drobnogledom tudi, ko je šlo za izbiro oblačil, zdaj ko je članica britanske kraljeve družine, pa njene modne izbire posnema (pa tudi kritizira) na tisoče žensk. Zato morda niti ni tako nenavadno, da si je Meghan za prvo zadolžitev po porodniškem dopustu – sina Archieja je rodila na začetku maja – izbrala prav modno obarvan dogodek.

Ni čisto vseeno, kaj človek obleče

Sodelovala je namreč na predstavitvi linije Smart Set Capsule Collection, omejene serije oblačil, ki bo na prodaj le dva tedna, njena posebnost pa je to, da bodo za vsak kos oblačila, ki ga bodo prodali, enega podarili dobrodelni organizaciji, ki pomaga brezposelnim ženskam pri iskanju službe – kar je, roko na srce, precej lažje v takšnih oblačilih, v katerih se iskalka zaposlitve dobro počuti – in jih uči vedenja na razgovorih.

Na pomen obleke na razgovorih za službo je opozorila tudi vojvodinja Susseška. Kot je povedala, se je na lastne oči prepričala, da ima dobrodelna organizacija Smart Works precejšnjo zalogo oblačil, vendar: "Tam je bila polica z okoli od 40 do 50 suknjiči v vijoličasti barvi. Ne razumite me napačno, čudovit suknjič je. Prepričana sem, da je za nekoga tak suknjič točno tisto, kar želi obleči. Ampak za večino žensk ... Ko greš na razgovor za službo in si želiš biti videti kar najboljše, želiš biti samozavestna, moraš nositi oblačila, v katerih se tako tudi počutiš."

"Dolžnost žensk, da podpiramo druga drugo"

Meghan, ki se zadnje mesece spopada z izrazitimi kritikami zaradi svojega življenjskega sloga, zapravljanja davkoplačevalskega denarja, modnega sloga, pa tudi siceršnjega vedenja, je najprej poudarila, da je "naša 100-odstotna odgovornost, da kot ženske podpiramo druge ženske, se zagovarjamo in se spodbujamo na poti do uspeha", in ne da "želimo druga drugi neuspeh".

Namesto tega raje pomagajmo druga drugi, je zbrane spodbudila vojvodinja Susseška in dodala: "Morda te osebe ne boste nikoli v živo spoznale. Ampak vedno boste vedele - vsakič ko boste oblekle suknjič ali srajco, vsakič ko boste s seboj vzele torbico, ko si boste nadele hlače ali obleko -, da je nekje na drugi strani države neka ženska, ki nosi isto stvar, zato ker ste ji to ve omogočile, ker ste ve kupile enak kos."

A če so po koncu predstavitve predstavniki sedme sile in številni radovedneži upali, da se bodo lahko še malo družili z vojvodinjo, jih je ta (znova) razočarala. A so ji verjetno kaj kmalu odpustili, ko je razložila: "Mudi se mi domov, k otroku ... čas je za hranjenje."