Bode Miller je bil februarja letos na dobri poti morda celo do medalje, ko je (ponovno) spektakularno padel in si poškodoval mišico. Foto: AP
Bode Miller je bil februarja letos na dobri poti morda celo do medalje, ko je (ponovno) spektakularno padel in si poškodoval mišico. Foto: AP
Družinska idila Millerjevih na obali San Diega. Foto: Instagram
Bode z ženo Morgan in sinčkom Nashem, poimenovanem po umrlem bratu. Foto: Instagram
Miller zadnje mesece preizkuša novega opremljevalca, malo znano ameriško podjetje Bomber Ski. Foto: Bomber Ski
Bode nad Bomber Ski nima pripomb in trdi, da je še vedno sposoben razviti izjemno hitrost. Foto: Bomber Ski

38-letni smučarski zvezdnik, ki z uradno upokojitvijo še vedno odlaša, se bo v novi vlogi komentatorja svojih kolegov preizkusil prvič prav na tekmah hitrih disciplin v Beaver Creeku, kamor se je po poškodbi skušal vrniti februarja letos na svetovnem prvenstvu, a se ob padcu znova poškodoval. Številni so takrat menili, da je odsmučal svojo zadnjo tekmo, še posebej ker sta se z ženo Morgan maja razveselila svojega prvega (skupnega) otroka, sina Nasha.

Miller, ki je v svoji karieri že kar nekajkrat napovedoval slovo, se ni hotel izreči, ali namerava še smučati ali ne, novinarjem je odgovarjal, da je veliko odvisno od "zunanjih okoliščin" in njegove fizične pripravljenosti, dodaja pa, da v smučanju še vedno uživa. Še poleti je omenjal, da bi se morda letos preizkusil le ne določenih tekmah, a nato tik pred uvodom v Söldnu sporočil, da bo letošnjo sezono presedel.

A popolnoma pri miru očitno karizmatični Američan, ki se med drugim ukvarja tudi z vzrejo dirkalnih konj, ne more biti, saj je prejšnji mesec sprejel ponudbo NBC-ja, da bi za njih komentiral tekme svetovnega pokala, torej svoje kolege. In kdor je pred leti poslušal Bodejevo oddajo na satelitskem radiu Sirius, ve, da se z Bodejem za mikrofonom obeta nepredvidljiv, duhovit, pogosto pa tudi politično nekorekten in zbadljiv šov. Navsezadnje je bil prav on tisti, ki je takrat na Siriusu ob (zafrkljivem) komentiranju nekega ženskega slaloma Tino Maze označil za "head case" (v prostem prevodu "pacientka", "zblojena", op. a.).

Ameriški rekorder
Miller, z dvema velikima kristalnima globusoma, 33 zmagami, štirimi naslovi svetovnega prvaka in šestimi olimpijskimi medaljami najuspešnejši ameriški (moški) smučar, ima z ameriškimi mediji sicer precej mlačne odnose od olimpijskih iger v Torinu leta 2006, ko je takrat prostodušno priznal, da je smučal pijan in da čeprav ni osvojil nobene medalje, je vsaj "žural na olimpijski ravni". In čeprav se jim je malce odkupil na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 s tremi medaljami, ga je pravdanje z manekenko in gasilko Saro McKenno zaradi skrbništva starejšega sina Nathaniela leta 2013 ponovno pahnilo v nemilost ameriške javnosti.

A pri NBC-ju so prepričani, da bodo z Millerjem za mikrofonom pritegnili gledalce, ki čez lužo le redkokateri spremljajo smučanje. "Veselimo se že, da bo Bode prenesel svoj brezkompromisni slog s snežnih strmin v komentatorsko kabino," je povedal NBC-jev producent John McGuinness v izjavi za javnost. "Njegov neposreden slog, skupaj z njegovo sposobnostjo ubeseditve tehničnih vidikov športa, je močna kombinacija, od katere bodo imeli gledalci veliko."

Tudi Miller komaj čaka, da izkusi še drugo plat tekmovanja: "Nadvse rad gledam smučanje in ga analiziram, tako da bi morala biti ta vloga zame zelo naravna."

Še na progo
A očitno komentiranje smučarskemu veteranu vseeno ne ponuja dovolj adrenalina, zato se je odločil, da se na zahtevno progo v Beaver Creeku nocoj, in samo nocoj, poda še kot predtekmovalec prvega treninga smuka - z dvema kamerama. AP v članku ob tej novici dodaja opozorilo: "Šestkratni nosilec olimpijskih medalj ne more popolnoma zagotoviti varnosti teh kamer. Seveda, skušal bo biti previden, a previdnost je za Millerja relativen pojem."

Z očetovskega dopusta v sončnem San Diegu naravnost na poledenelo, ubijalsko progo? Niti ne. Čeprav Millerja ni bilo na poletnih pripravah z ameriško reprezentanco v Čilu, pa je v zadnjih tednih bojda treniral in preizkušal opremo v reprezentančni bazi v Copper Mountainu. "Kaj se bo zgodilo v enem letu, je seveda odvisno izključno od njegove motivacije," pravi direktor alpskih disciplin pri Američanih Patrick Riml. "Ampak Bode je pri nas vedno dobrodošel. Za celoten smučarski šport je izjemno pomemben in bilo bi krasno, če se vrne. Mora pa biti, seveda, popolnoma zdrav, sicer bi lahko bilo zanj nevarno."

Miller trdi, da kondicija ni težava. Kot tudi ne samozavest. "Nobenega vprašanja ni, da sem sposoben biti hiter. O tem sploh ne dvomim. Vem, česa sem sposoben, ker vem, kako tvegati. Pri oceni tveganj sem boljši kot kdor koli drug v svetovnem pokalu," je povedal za AP in dodal, da bo "polno napadal" na svojem novem (začasnem?) opremljevalcu, ameriškem proizvajalcu Bomber Ski, katerih smuči uporablja, potem ko je letos prekinil pogodbo s Headom.

Bodejeve vrnitve si srčno želi tudi njegov trener Sasha Rearick, čigar fantje brez Millerja dosegajo solidne, a večinoma ne fenomenalne rezultate. "Tako zelo rad bi ga imel nazaj in da pokaže vse, kar zna. Dobro bi bilo za šport, dobro za ekipo in dobro zanj. Imeti Bodeja na velikih tekmah je dobro za vse," meni Rearick.