Prva fotografija zakoncev s hčerko Max. Foto: Facebook
Prva fotografija zakoncev s hčerko Max. Foto: Facebook
Mark Zuckerberg in Priscilla Chan
Priscilla je povila hčerko Max. Foto: EPA

Kot je Zuckerberg razkril na svojem profilu na Facebooku, sta se z ženo odločila, da bosta 99 odstotkov svojih delnic, skupno vrednih okoli 45 milijard dolarjev, podarila v dobrodelne namene. "Odločena sva pripevati majhen del pri ustvarjanju tega sveta za vse otroke. 99 odstotkov svojih delnic Facebooka bova podarila in se tako pridružila številnim drugim pri izboljšanju tega sveta za naslednjo generacijo," je zapisal 31-letnik in dodal, da ostaja na čelu Facebooka kot izvršni direktor.

Ob rojstvu hčerke sta ji napisala pismo, ki sta ga objavila tudi na spletu. V njem je med drugim zapisano, da ne najdeta besed, s kakšnim upanjem ju navdaja njen prihod. "Tvoje življenje je polno obljub in upava, da boš srečna in zdrava, da ga boš lahko v polnosti raziskala," je Mark zapisal med drugim in dodal, da tako kot vsi drugi starši želita, da odraste v boljšem svetu, kot je današnji. "Izpolnila bova svoj del naloge, da se to zgodi, ne le zato, ker te ljubiva, temveč tudi zato, ker imava moralno odgovornost do vseh otrok naslednje generacije." V pismu sta zapisala šest ključnih ciljev, od pomembnosti dolgoročnega vlaganja do podpiranja najbolj neodvisnih voditeljev na posameznih področjih.

"Tehnologija sama ne more rešiti težav. Gradnja boljšega sveta se začne z gradnjo močnejše in bolj zdrave skupnosti. Otroci imajo najboljše možnosti, če se lahko učijo. In najbolje se učijo, če so zdravi. Zdravje se začne zgodaj: z ljubečo družino, dobro in kakovostno hrano in stabilnim, varnim okoljem," sta še zapisala.

Ob hčerkinem rojstvu sta začela pobudo, poimenovano Chan Zuckerberg Initiative, s katero želita ljudi po vsem svetu spodbuditi k razvoju človeškega potenciala in enakosti za vse otroke naslednje generacije. "Max, rada te imava in čutiva veliko odgovornost, da pustiva varnejši svet zate in za vse otroke. Želiva ti življenje, polno ljubezni, upanja in veselja, kot nama jih daješ ti. Nestrpno čakava, da vidiva, kaj prinašaš na ta svet. Z ljubeznijo, mama in oče."