Rivera je zaslovela s svojo vlogo v seriji Glee, za katero je prejela tudi nagrado ALMA in nagrado po izboru ljudstva (People's Choice Award) za najboljšo mlado igralko. Foto: Reuters
Rivera je zaslovela s svojo vlogo v seriji Glee, za katero je prejela tudi nagrado ALMA in nagrado po izboru ljudstva (People's Choice Award) za najboljšo mlado igralko. Foto: Reuters

33-letna ameriška igralka, najbolj znana po svoji vlogi v priljubljeni seriji Glee, je v prejšnjem tednu najela čoln in s svojim štiriletnim sinom zaplula po kalifornijskem jezeru Piru. Približno tri ure pozneje so drugi turisti opazili čoln, v katerem pa je spal štiriletnik, ki je imel na sebi reševalni jopič, v čolnu pa je bil še en jopič. Štiriletnik je pristojnim oblastem povedal, da sta z mamo plavala, vendar se ta ni vrnila na ladjo. Ko se je ozrl nazaj, je videl, kako je izginila pod gladino jezera, je dečkove besede v izjavi povzel šerif Bill Ayub.

Igralko so iskali z reševalnimi čolni, helikopterji in brezpilotniki. Foto: Reuters
Igralko so iskali z reševalnimi čolni, helikopterji in brezpilotniki. Foto: Reuters

Po šestdnevni obsežni iskalni akciji so igralkino truplo odkrili v severnovzhodnem delu jezera, kjer je voda globoka med 10 in 18 metri, piše CNN. Ayub je na podlagi vse indice (brez rešilnega jopiča, oblačila so se ujemala z Nayinimi in bila je edina pogrešana oseba v tem okrožju) potrdil, da gre za Rivero, ob tem pa dejal: "Zbrala je dovolj energije, da je svojega sina spravila nazaj na čoln, a ne dovolj, da bi rešila tudi sebe."

Še vedno ni znan točen vzrok smrti, policija in reševalci poudarjajo, da ni nobenih dokazov, da bi šlo za sumljivo smrt ali samomor, ugibajo pa, da je nesrečo zakrivil močan veter. "Ti čolni so zelo lahki. Če jih porineš, se lahko zelo oddaljijo, zato sumim, da je bil za to kriv veter. Morda je poskušala plavati za čolnom," predvideva član reševalne ekipe Robert Inglis. Rešilni jopič bi jo skoraj zagotovo rešil, je dodal. "Lahko te zgrabi krč v nogi ... Če nosiš jopič, se lahko ustaviš in spočiješ, pokličeš na pomoč," je Inglis opisal možni scenarij utopitve. Dodal je še, da je jezeru Piru znano po nepredvidljivih tokovih in vrtincih, ki so bili v preteklosti krivi že za več utopitev plavalcev.

Vrstijo se pokloni nadarjeni igralki v spomin

Na družbenih omrežjih se vrstijo ganljivi zapisi Riveri v spomin. Chris Cofler, prav tako zvezdnik serije Glee, je ob objavljeni fotografiji na Instagramu zapisal: "Kako lahko prikažeš vso ljubezen in spoštovanje do nekoga v eni objavi? Kako lahko povzameš desetletje prijateljstva in smeha z besedami? Če si bil prijatelj z Nayo Rivera, preprosto ne moreš. Njena izjemnost in smisel za humor sta bila neprekosljiva. Njena lepota in nadarjenost neopisljivi. Imela je to moč, da je še tako slab dan izboljšala, ne da bi se pretirano trudila."

"Naya, bila si sila, in vsi, ki si bili okoli tebe, so to vedeli in čutili svetlobo in veselje, ki si ju izžarevala, ko si vstopila v sobo. Sijala si na odru in zaslonih ter širila ljubezen," je zapisala Jenna Ushkowitz, ki se je v nanizanki Glee predstavila kot Tina Cohen-Chang.

Igralki so se med drugim poklonili tudi Ricky Martin, Lili Reinhart, Patricia Arquette, Demi Lovato in številni drugi.

Riverino truplo so odkrili na sedmo obletnico smrti Coryja Monteitha, ki je umrl zaradi mešanice mamil in alkohola. Pet let po smrti Monteitha je umrl tudi Mark Salling, ki je bil nekaj časa tudi v razmerju z Rivero. Salling je pri 35 letih naredil samomor.