Briatore je domačinom zagrozil, da bo, če bo treba, plažo Capriccioli pač kupil in zaprl za javnost. V denarju je moč ... Foto: EPA
Briatore je domačinom zagrozil, da bo, če bo treba, plažo Capriccioli pač kupil in zaprl za javnost. V denarju je moč ... Foto: EPA
Catherine Zeta-Jones in Michael Douglas
Zakonca Douglas sta pred dvema letoma obiskala Dubrovnik, ki postaja vse bolj zaželen počitniški cilj zvezdnikov. Pa tudi Hvar jih vsako leto pritegne več. Foto: EPA
Cindy, Rande in George so se na jahti obnašali vzorno. Foto: People

Milijonarji in hollywoodski zvezdniki, ki v velikem slogu na svojih velikanskih jahtah počitnikujejo v Italiji, so bili postavljeni na realna tla, ko so domačini na Sardiniji s peskom in vodo "napadli" skupino zvezdnikov z Briatorejem na čelu. Sporočilo: plaža ni (samo) vaša, pojdite domov! Italijani, ki so že tako žrtve gospodarske krize in v nebo segajočih cen za najem ležalnikov, so se med avgustovskimi dopusti odpravili na plaže in pogled na floto Briatorejevih pomembnih prijateljev, ki so si z jahtami utirali pot mimo plavalcev - navadnih smrtnikov -, je povzročil vstajo na natrpani plaži Capriccioli.

Tudi oblast proti zvezdniški ošabnosti
Italijanski časopis La Stampa je dogodek označil za začetek boja proti zvezdnikom, ki na najlepših italijanskih plažah razkazujejo svoje bogastvo, zapisali so: "Od severa proti jugu narašča uporništvo proti tistim, ki se postavljajo s svojim denarjem in močjo." Zdi se, da so tudi oblasti začele malce omejevati to moč.

Ko sta, na primer, v letovišču Santa Margherita Ligure s svoje jahte stopila Michael Douglas in Catherine Zeta-Jones. Prav tam, kjer so junija prebivalce budili zvoki glasne glasbe z najete jahte Wayna Rooneyja, je kapitan njune ladje po zakonu o priseljevanju in protiterorističnih ukrepih dobil 2.000 evrov kazni, ker obalne straže ni obvestil o imenih vseh članov posadke.

Briatore zagrozil z zaprtjem plaže
Prej omenjeni sovražni upor na plaži je na Sardiniji izbruhnil, ko je Briatore, vodja Renaultove ekipe pri formuli ena, z jahto prispel na odprtje svoje restavracije ob plaži, ki stoji v neposredni bližini njegovega kluba za "super bogate", s primernim imenom Billionaire. Briatore je s svojo novo nevesto, TV-hosteso Elisabetto Gregoraci, z jahte stopil med žvižge in krike, z drugega plovila pa je prišel italijanski TV-voditelj Emilio Fede, "medtem ko so se prestrašeni otroci izogibali valovom", piše La Stampa. Kopalci so tretjo jahto pričakali z vzkliki: "Sramota! Tesla! Pojdite domov!" Ob tem so jo potiskali nazaj v morje, matere pa so z otroškimi vedrci na potnike metale vodo in moker pesek.

Briatore se je vrnil na plažo, da bi videl, kaj se dogaja z njegovimi pomembnimi gosti - nova restavracija je namreč namenjena postanku potnikov z megajaht, kot so arabski princi in ruski oligarhi. Kot piše Corriere della Sera, je Briatore povedal: "Vse bom zaprl. Plačujem davke, in to je moja pravica." Neki predstavnik kluba Billionaire pa je dodal, da bodo naslednje leto poleg restavracije upravljali tudi plažo.

Clooney v družbi Cindy (in njenega moža)
V teh dneh je bil na sredozemskih obalah tudi George Clooney v družbi supermanekenke Cindy Crawford in njenega soproga Randeja Gerberja. Po St. Tropezu so se ustavili tudi na Sardiniji v Porto Cuervu, obiskali pa so še prijatelja Bona v mestecu Eze v Franciji. Vila pevca skupine U2 je zelo priljubljena med njegovimi zvezdniškimi prijatelji, pred kratkim je gostil Brada Pitta in Roberta DeNira.

A. K.