Ne izključuje tudi želje po svetovnem rekordu ali nazivu svetonega prvaka. Foto: Wendy Timmermans
Ne izključuje tudi želje po svetovnem rekordu ali nazivu svetonega prvaka. Foto: Wendy Timmermans

Ribničan Samo Jeranko je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji v disciplini brez plavuti s 95 metri osvojil bron in s tem svoje tretje odličje z največjih tekmovanj.

K potapljanju na vdih se je usmeril iz tekmovalnega plavanja, s katerim se je ukvarjal do svojega 19. leta, da pod vodo zdrži dlje časa, pa je začutil že pri 10 ali 12 letih. "Spomnim se, kako smo na treningu plavanja trenirali podvodno plavanje in kar naenkrat je postal najlepši del mojega treninga to, da sem na koncu vsakega treninga lahko plaval pod vodo," je pojasnil za Televizijo Slovenija.

V letih, ki so sledila, je nanizal 16 državnih rekordov v različnih disciplinah potapljanja na vdih. S 110 metri je Slovenec, ki se je potopil najgloblje do zdaj, pravi pa, da je svoje uspehe dosegel s trudom in ne zgolj z golim talentom.

"Mislim, da je tako kot pri vseh drugih športih. Ključna je ljubezen do tega, kar počneš, ker brez tega, sem prepričan, nikoli nihče ni sposoben toliko odrekanja, toliko truda vložiti v neko stvar. Je pa res, da je prosto potapljanje specifično in je potrebna neka fizična predispozicija," je pojasnil.

V novo sezono vstopa samozavesten, optimističen in prepričan, da lahko tudi na področju rezultatov naredi še korak naprej. "Če bi se zelo ambiciozno ozrl naprej, je to svetovni rekord, mogoče naziv svetovnega prvaka. Trenutno so to tiste malenkosti v športni karieri, ki še manjkajo."

Več si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Slovenski potapljač ob boku najboljšim