Dobrodošli v mestu Azbest! Foto: Facebook mesta Asbestos
Dobrodošli v mestu Azbest! Foto: Facebook mesta Asbestos

V mestu s 7000 prebivalci v pokrajini Quebec, 150 kilometrov od Montreala, je nekoč deloval največji rudnik azbesta na svetu, zato so ga v 19. stoletju po njem celo poimenovali.

Azbest, skupino silikatnih materialov, so konec 19. in na začetku 20. stoletja zaradi njegove vzdržljivosti množično uporabljali v gradnji, a ko se je pokazalo, kako zelo smrtonosen je za zdravje, so ga počasi umikali z gradbišč, rudnike azbesta pa zapirali.

Azbest lahko povzroča huda obolenja, tudi raka. Foto: Shutterstock
Azbest lahko povzroča huda obolenja, tudi raka. Foto: Shutterstock

Tisti v Abestosu, od katerega je mesto živelo več kot stoletje, se je zaprl leta 2011, Kanada pa je bila med zadnjimi, ki je azbest prepovedala, šele leta 2018.

Beseda azbest tako danes sproža negativne občutke in asociira na bolezen, zato se je že pred časom v Asbestosu pojavila pobuda, da bi ime kraja, ki po besedah župana Huguesa Grimarda odganja potencialne vlagatelje, spremenili.

Ime za prihodnost

Na javni razpis novembra lani je prispelo več kot tisoč predlogov, komisija pa je izmed njih izbrala štiri.

In v ponedeljek so po dolgem posvetovanju in glasovanju prebivalcev, vključno z mladostniki od 14. leta dalje, slavnostno razglasili zmagovalca. Z 51 odstotki glasov je v tretjem krogu glasovanja slavilo ime Val-des-Sources.

"Ime je predvsem navdihujoče za prihodnost," je dejal Grimard. V ožji izbor so prišli še L'Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phénix in Trois-Lacs, ki se je uvrstil na drugo mesto, poroča BBC.

V Asbestosu sicer še ne bodo takoj zamenjali krajevnih tabel, saj naj bi formalnopravno ime spremenili šele ob koncu leta. "To bo lepo božično darilo," je dejal župan.